Ce scrie pe cel mai vechi graffiti al Clujului VIDEO

Ce scrie pe cel mai vechi graffiti al Clujului VIDEO
Cel mai vechi graffiti al Clujului - dacă prin aceasta înţelegem însemne neautorizate pe pereţi - are aproape 500 de ani şi e scrijelit cu briceagul pe peretele unei biserici din centrul Clujului.

"Qui non canit in coro / Sta, sicut bos in foro". Aşa stă scrijelit, de aproape 500 de ani, pe peretele uneia dintre cele mai vechi biserici din Cluj, Biserica Reformată de pe strada Mihail Kogălniceanu. E atestată - e din 1577 - şi e considerată cea mai veche inscripţie făcută pe un perete - un graffiti, cum s-ar spune în zilele noastre - din Cluj-Napoca.

Istoricul Gavril Şipoş e arhivistul eparhiei reformate în sarcina căreia funcţionează biserica de pe strada Mihail Kogălniceanu. El explică pentru ziuadecj.ro ce înseamnă inscripţia de pe peretele bisericii.


"Cel care nu cântă în cor / stă ca boul în târg", explică el. Data la care ar fi fost scrijelită inscripţia e 1577, deci acum aproape 500 de ani. "La data respectivă biserica, fosta biserică franciscană, rămăsese nefolosită, pustie", spune Şipoş. "Probabil vreun student din Cluj al Colegiului Unitarian, pentru că acela funcţiona în acea perioadă, a venit aici şi a săpat în piatră această inscripţie mai veselă, neoficială".

Şipoş spune că, deşi aceasta e cea mai veche inscripţie neoficială atestată în Cluj-Napoca, există în oraş inscripţii oficiale mai vechi, în biserica Sf. Mihail din piaţa Unirii. În plus, În fosta mănăstire dominicană, unde a funcţionat până recent Liceul de Muzică, în sala mare sunt mai multe inscripţii ale studenţilor unitarieni, din anii 1560-1570. "tudenţii de acum 400 de ani erau ca cei de azi, care scriu pe bancă", spune Şipoş. "Şi la noi la facultatea de istorie sunt astfel de inscripţii pe bănci - "haide CFR, "Am fost aici", etcetera; şi în secolul 16 cam aşa se făcea".

 

 

Maria Mihălţan e ghid turistic şi îi duce pe turişti, de fiecare dată, prin biserica reformată, ca să le arate cel mai vechi graffiti din Cluj: "Detalii ca acesta sunt de multe ori mult mai interesante pentru turişti decât înşirarea evenimentelor istorice, prind mai bine şi de multe ori se reţin foarte uşor", spune ea.

Dacă ar face cineva aşa ceva acum, în ce categorie ar intra? Tag? Stencil? Poate o "big piece"? Istoricul de artă Alexandru Revnic, specialist în graffiti-uri, explică: "big piece n-ar fi cu siguranţă; dacă era semnat, era o mixtură între tag şi throw, dar piesa în cauză se apropie atât din punct de vedere al mesajului, dar şi tehnic - pentru că a fost scrijelit - de stencil, care e tăiat în hârtie, carton, material plastic şi apoi spray-at pe perete", spune el. Autorul scrijeliturii era probabil un elev, într-un context religios - cum ar arăta un astfel de graffiti dacă l-ar face un graffer din zilele noastre? "Greu de spus", spune Revnic. "Nu fac parte din cultura hp-hop dar pot imagina o secvenţă ritmată, de genul "Ştii ceva? Nu eşti asa de profund! Pe cât te crezi te dai aşa de rotund!" Versurile îi aparţin lui Chimie, un autor hip-hop care este foarte apreciat în mediul graffiti/street art românesc". Dar cu siguranţă mesajul va fi la fel de "against" (împotrivă-n.red.)- cum e şi cel medieval - clar va fi o critică la adresa unui rival, a unui crew care dă peste desenele celui în cauză, o atenţionare pentru un MC care nu îşi face rimele corect".

Povestea bisericii de pe strada Mihail Kogălniceanu, cu menţiunea că aceasta include primul graffiti din Cluj e rememorată de istoricul Lukacs Jozsef, în volumul "Poveştile oraşului comoară". "Ca un amănunt interesant, merită amintit faptul că, pe latura vestică a celui de-al doilea pilon al peretelui sudic, găsim o inscripţie gravată în anul 1577, mai mult ca sigur de un elev. Această inscripţie o putem considera primul graffiti din Cluj. Această inscripţie sună aşa: Qui non canit in coro / Stat, sicut bos in foro, adică Cine nu cîntă în cor stă ca boul în tîrg", spune el în volum.

Etichete
Comenteaza