Ce scrie presa internațională despre alegerile din România

Ce scrie presa internațională despre alegerile din România

Alegerile parlamentare desfăşurate duminică în România nu au trecut neobservate în presa internațională.

Reuters menţionează că este de aşteptat ca liderul PNL Ludovic Orban, premierul în exerciţiu, să fie mandatat de către preşedintele Klaus Iohannis pentru a forma un guvern de coaliţie, chiar dacă rezultatele finale vor indica un mic avans al PSD, formaţiune aflată până acum în opoziţie.

''Un guvern condus de Ludovic Orban ar fi salutat la Bruxelles, nemulţumit de anii de eforturi ale guvernelor de stânga succesive din România de a suprima independenţa tribunalelor, o acuzaţie pe care ele au respins-o'', notează agenţia de presă britanică. Potrivit acesteia, în peste un an de când se află la putere, eforturile guvernului Orban de a pune în aplicare reforme au fost limitate de un parlament controlat de PSD. Ultimul guvern social-democrat a căzut la finalul lui 2019, în urma întemniţării fostului lider Liviu Dragnea pentru corupţie, scrie Agerpres.

Potrivit AFP, social-democraţii (PSD) au creat surpriza plasându-se pe prima poziţie, conform rezultatelor după numărarea a 90% din voturi, însă liberalii, aflaţi la putere, sunt totuşi favoriţi pentru a forma viitorul guvern.

"Înlăturate de la putere la finalul lui 2019 pe fondul contestării masive în stradă şi al criticilor dinspre Bruxelles vizând 'atingerile aduse statului de drept', PSD a obţinut în jur de 30% din voturi, potrivit rezultatelor publicate luni de autoritatea electorală. PNL, al premierului pro-european Ludovic Orban, contează totuşi pe rămânerea la putere, deşi nu a obţinut decât 25,5% din sufragii, urmând să se alieze cu reformiştii Alianţa USR PLUS, creditată cu 15% din voturi'', scrie France Presse.

Aceasta aminteşte că în străinătate şi-au exprimat votul, sâmbătă şi duminică, aproximativ 260.000 de persoane, în contextul în care circa 4 milioane de români au emigrat în ultimii ani către Europa Occidentală.

AFP adaugă că, deşi erau aşteptaţi la vot 18 milioane de alegători, rezultatul efectului conjugat al recrudescenţei COVID-19 şi al dezinteresului alegătorilor a fost că doar un român din trei s-a prezentat la secţiile de votare, un absenteism record în alegerile parlamentare. Și Euronews remarcă prezența scăzută la vot în România, despre care spune că a fost parțial o consecință a pandemiei cu COVID-19, dar, pe de altă parte, arată o „dezamăgire a alegătorilor privind opțiunile lor”.

Şi agenţia de presă spaniolă EFE remarcă prezenţa la vot de numai 31,84% înregistrată duminică în scrutinul parlamentar din România desfăşurat într-o perioadă marcată de pandemia de COVID-19. 

Xinhua reţine că, pe lângă faptul că partidul aflat la guvernare nu a reuşit să se plaseze pe prima poziţie în alegeri, AUR, partid naţionalist fondat cu numai un an în urmă, nu doar că a reuşit să intre în parlament, dar rezultatul său este unul notabil, puţin sub 10% din sufragii.

 

Comenteaza