Ce se schimbă în admiterea la liceu

Ce se schimbă în admiterea la liceu
Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, vrea reînfiinţarea învăţământului profesional şi ca media minimă de admitere la liceu să fie 5,00. Clujenii au avut aceste solicitări încă de anul trecut.

 Noi schimbări se anunţă în sistemul de învăţământ românesc! Remus Pricopie, ministrul Educaţiei, doreşte ca media minimă de admitere la liceu să fie 5,00 şi, totodată, vrea reînfiinţarea şcolilor profesionale. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj i-au cerut, încă din vara trecută, fostului ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, luarea unor măsuri în ceea ce priveşte reînfiinţarea şcolilor de arte şi meserii, dar şi revenirea la o medie minimă pentru admiterea la liceu.

Directorul Liceului Teoretic Lucian Blaga, Laura Ungureanu, consideră că măsura prin care media 5,00 pentru admiterea la liceu este absolut necesară. „E cea mai bună idee avută de cineva referitoare la învăţământ după Revoluţie. E o condiţie esenţială să ai minim media 5,00 pentru intrarea la liceu. Dacă nu este minim 5,00 media la liceu ca elevii să fie motivaţi, nu te poţi aştepta la rezultate bune la bacalaureat dacă elevul a intrat cu media 3,00 la liceu.Ei trebuie să fie focusaţi pe şcoli de arte şi meserii, iar la 16 ani să aibă o meserie şi să îi introducem pe piaţa muncii. E o idee minunată", a declarat Ungureanu.

Cristina Grigore, preşedintele asociaţiei Părinţi Clujeni, crede că şcolile profesionale ar trebui reînfiinţate. „În Legea educaţiei se specifică că atât clasele profesionale, cât şi învăţământul tehnic se vor face la cererea şcolilor. 5,00 e o notă foarte mică pentru admiterea la liceu. Ar trebui ca media minimă pentru admiterea la liceu să fie 6,00, cum este şi la bacalaureat. Un absolvent de clasa a VIII-a care are media 5,00 este un analfabet funcţional. Cred că minim 6,00 ar trebui să fie media de admitere şi că ar trebui să se reînfiinţeze şcolile de arte şi de meserii pentru că pe proiecte europene, ca să te faci zidar sau lucrător în confecţii, cursul costă 1.000 de lei pe lună. Un profesionist este cel care ar fi în învăţământul de stat, nu cel care urmează un curs de şase luni. Nu cred că toată lumea poate fi absolvent de liceu", a precizat Grigore

Într- un interviu acordat agenţiei NewsIn, noul ministru al Educaţiei, Remus Pricopie, a explicat necesitatea învăţământului profesional în România. „Prima problemă pe care noi trebuie să o clarificăm este aceea a modului în care ne uităm noi la copiii noştri şi ce aşteptări avem noi la copiii noştri. Credem noi că toţi copiii sunt la fel? Şi din păcate unii cred asta. Eu nu cred că sunt copiii la fel. Eu am doi copii, un băiat şi o fată şi deşi cresc în aceeaşi familie sunt diferiţi, au opţiuni diferite, au înclinaţii diferite. Prin urmare, eu cred că trebuie să acceptăm ideea că fiecare copil trebuie să aibă să posibilitatea să urmeze traseul cel mai potrivit pentru opţiunile lui, pentru interesele lui şi capacităţile lui. Avem copii care intră la liceu pentru că avem clasa a IX-a obligatorie cu medii sub 5 şi atunci de ce ne mirăm că acest copil nu reuşeşte să termine liceul sau nu reuşeşte să susţină examenul de bacalaureat? Eu cred că învăţământul profesional şi tehnic poate să înceapă foarte bine de la clasa a IX-a şi că acest copil trebuie să aibă posibilitatea, pe de-o parte, să înveţe o meserie, şi aici este o altă discuţie apropo de ce oferim pentru că sunt meserii în România pentru care nu găseşti formare", a declarat Remus Pricopie, în interviul acordat NewsIn.

El crede că paleta de meserii oferite în şcolile profesionale ar trebui adaptată la cerinţele pieţei muncii. "Paleta de meserii pentru care noi asigurăm formare trebuie să fie revizuită, întărită, extinsă. Am început discuţii şi cu alte state, să vedem ce fac ţările care sunt performante în această zonă - Austria, Germania, Finlanda - au rezultate foarte bune pentru a menţiona doar trei şi există deja o serie de proiecte pe care le-am început cu aceste ţări şi, dacă se poate, să învăţăm din experienţa lor. E foarte important atunci vorbeşti despre susţinerea unui anumit sector să ai şi susţinere financiară. Există bani, există o direcţie specială pe fonduri structurale, pentru a vorbi doar de banii pe fonduri structurale, care pot fi folosiţi pentru învăţământul profesional şi tehnic. Şi nu în ultimul rând sistemul de educaţie trebuie să fie construit în aşa fel încât în orice moment un elev care a optat pentru acest traseu de învăţământ profesional să poată să-şi continue studiile şi să ajungă să obţină diploma de bacalaureat, dacă doreşte", a mai spus Remus Pricopie.
Reprezentanţii ISJ Cluj au cerut încă de anul trecut fostului Ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, reînfiinţarea şcolilor profesionale şi ca media minimă de intrare la liceu să fie cinci. "Noi am trimis scris de pe vremea doamnei ministru Andronescu că singura soluţie e ca media de admitere la liceu să fie minim 5,00 şi să se reînfiinţeze şcolile profesionale. Astfel, cine nu intră la liceu poate continua la şcoala profesională cu posibilitatea de a-şi continua studiile la învăţământul liceal", a declarat Valentin Cuibus, inspectorul şcolar general al ISJ Cluj. „Noi am susţinut ca admiterea la liceu să se facă cu minim media 5,00 încă de la început. A fost una dinte măsurile pe care le-am susţinut începând din luna iunie. Peste patru ani vom discuta despre alte rezultate la bacaureat. Ideea mi se pare excelenă. Au fost şi alte judeţe din ţară care au propus acest lucru întâlniri cu domna ministru Andronescu", a precizat inspectorul general.

Comenteaza