Cei 12 km de autostradă de lângă Cluj, inauguraţi abia în 2018

Cei 12 km de autostradă de lângă Cluj, inauguraţi abia în 2018
Lotul 3 al autostrăzii Sebeş – Turda nu va mai fi inaugurat anul acesta, informaţie confirmată de reprezentanţii Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii din România (CNAIR) şi ai Ministerului Transporturilor prezenţi, luni, la Cluj. Recepţia finală a celor 12 km de autostradă a fost amânată pentru 9 ianuarie.

Lotul 3 al Autostrăzii Sebeş-Turda, de 12,5 km, cuprins între intrarea în Aiud până la nodul Decea, este finalizat 100%, conform constructorului format din asocierea italiană Tirrena Scavi - Societa Italiana per Condotte d'Acqua. Costul lucrărilor se ridică la 420 de milioane de lei, fără taxa pe valoarea adăugată (TVA). Oficialii CNAIR afirmă că mai sunt de asfaltat 300 m şi că trebuie înlocuite corpurile de iluminat care funcţionează cu sodiu cu altele, cu leduri.

"CNAIR caută nod în papură constructorului, se ascunde după legislație interpretând strâmb Regulamentul de Recepție și nu deschide lotul 3 din Autostrada A10 Sebeș-Turda, deși acest tronson este gata", susțineau reprezentanţii Asociaţiei Pro Infrastructură.

Lucrările ar fi trebuit terminate în martie 2016. Nu doar cele de la Aiud, ci toată Autostrada Sebeş - Turda. Cu toate acestea, sectorul de drum câştigat la licitaţie de Tirrena Scavi este primul încheiat. Din cei 12,5 kilometri, numai pe 7 km se va putea circula, adică între nodurile Decea şi Aiud.

Drumul continuă prin dreptul localităţii Aiud şi se termină în câmp, acolo unde ar urma să facă joncţiunea cu tronsonul 2. Din păcate, atât acest sector de drum, cât şi lotul 1 sunt la maximum 40% stadiu fizic de realizare. Estimarea pentru finalizarea lor este, la modul optimist, sfârşitul anului 2018.

Autostrada Sebeș-Turda:

Lot 1 - 17,0 km - de la intrarea pe autostradă în Sebeş până la Pârâul Iovului
Constructori: asocierea Impresa Pizzarotti - Pomponio
Cost: 541 mil. lei, fără TVA

Lot 2 - 24,3 km - de la Pârâul Iovului până la intrarea în Aiud
Constructori: asocierea Aktor - Euroconstruct Trading
Cost: 549 mil. lei, fără TVA.

Lot 3 - 12,5 km - de la intrarea în Aiud până la nodul de la Decea
Constructori: asocierea Tirrena Scavi - Societa Italiana per Condotte d'Acqua
Cost: 420 mil. lei, fără TVA

Lot 4 - 16,3 km - de la nodul Decea până în Turda
Constructori: asocierea Porr Construct - Porr Bau
Cost: 470 mil. lei, fără TVA

Autostrada Sebeş - Turda va fi gata în cinci ani

Autorităţile care gestionează şoseaua de mare viteză dintre judeţele Cluj şi Alba vor ca distanţa de 70 km să fie străbătută în 53 de minute. Ministerul Transporturilor, în calitate de Organism Intermediar pentru Transport, a semnat cererea de finanțare pentru proiectul de construire a Autostrăzii Sebeș - Turda - faza II, depus de CNAIR în calitate de beneficiar al finanțării nerambursabile alocate în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020.

Valoarea proiectului este de 1,9 miliarde de lei, iar acesta va fi finanțat prin POIM 2014-2020 astfel: 75% din valoarea eligibilă aprobată, respectiv 1,21 miliarde de lei, asigurată din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), iar restul de finanțare, de 405 milioane, de la bugetul de stat. Perioada de implementare a proiectului este de 108 luni, începând cu 1 ianuarie 2014 și finalizându-se la 31 decembrie 2022, conform MT. Proiectul este cofinanțat din FEDR, prin POIM 2014-2020.

Comenteaza