Cel mai bun trai din România nu mai e în Cluj. Un competitor la titlul de Capitală Culturală i-a suflat locul

Cel mai bun trai din România nu mai e în Cluj. Un competitor la titlul de Capitală Culturală i-a suflat locul
Cel mai bun nivel de trai din România nu se mai înregistrează la Cluj-Napoca. Cel puţin nu la jumătatea anului 2016.

Luând în calcul mai mulţi factori precum rata infracţionalităţii, putera de cumpărare a locuitorilor, poluarea, calitatea serviciilor sanitate, piaţa imobiliară sau timpul petrecut zilnic în trafic, site-ul numbo.com, unul de referinţă la nivel mondial, plasează în fruntea clasamentului Timişoara.

Între cele două oraşe există o diferenţă mică de procentaj (2%), iar capitolele care au făcut diferența sunt doar două: climatul și poluarea au dat câștigător orașul de pe Bega.

La nivel european, România stă bine în clasament. Cu Timişoara pe locul 20 şi Cluj-Napoca pe locul 24, calitatea vieţii în România este mai bună decât în oraşe precum Oslo (27), Bruxelles (29), Milano (38), Paris (39), Budapesta (40), Londra (44) sau Roma (45). Capitala României se clasează abia pe locul 46.

Trebuie menţionat că topul european ia în calcul doar 51 de oraşe, iar clasamentul se schimbă periodic în funcţie de voturile acordate oraşelor de către vizitatorii site-ului.

Calitatea vieţii în Cluj-Napoca: plusuri pentru ospitalitate şi cultură, minusuri la sănătate, educaţie şi infrastructură

Comisia Europeană a publicat, în luna februarie a acestui an, Eurobarometrecul cu privire la percepția calității vieții urbane în 2015. În ceea ce privește România, studiul se referă doar la orașele București, Cluj-Napoca și Piatra Neamț.

Capitala Transilvaniei se clasează pe locul 15 în topul european privind calitatea vieții, 96% dintre clujenii chestionați fiind mulțumiți că trăiesc în acest oraș. Același procent l-au înregistrat și orașele: Reykjavik, Malmo, Gdansk, Bialystok, Viena, Graz, Luxemburg și Burgas.

Ospitalitate: Clujul, lider al clasamentului. 91% dintre respondenți cred că prezența străinilor este un lucru benefic pentru oraș, iar 73% sunt de părere că aceștia sunt bine integrați în comunitatea locală.

Piața muncii: 67% dintre clujeni cred că este ușor să găsești un loc de muncă în oraș, cu 25% mai mulți ca în 2012, în timp ce doar 19% au indicat șomajul ca fiind o problemă majoră pentru oraș.

Siguranța: În top 10, cu un procent de 92% de răspunsuri pozitive.

Cultură: 87% dintre clujeni se declară mulțumiți de instituțiile de cultură din oraș, cu 9 procente mai mult decât în 2012.

Transport public: 18% dintre cei chestionați nu au știut ce să răspundă la acest capitol, în timp ce 47% se arată mulțumiți de serviciile CTP.

Piața imobiliară: 12 procente cu minus față de 2012. Doar 34% din clujeni cred că pot găsi o locuință de calitate la preț rezonabil.

Spații publice: 70% dintre clujeni se arată mulțumiți de acest aspect, cu 7% mai puțini decât în 2012. Clujul se află în limita inferioară a topului european, dar peste Capitală și Piatra Neamț.
Cele mai importante probleme cu care se confruntă orașul: situația sistemul de sănătate (calitatea serviciilor medicale) - 55%, infrastructura - 47% și sistemul de educație - 39%.

"Sper că aceste constatări vor inspira abordări mai integrate în dimensiunea dezvoltării urbane și față de provocările sociale, economice și de mediu. Politica de coeziune va juca un rol important în oferirea unui răspuns acestor provocări: jumătate din Fondul European pentru Dezvoltare Regională 2014-2020 se adresează investițiilor din zonele urbane, cu 15 miliarde de euro direct gestionați de către autoritățile orășenești pentru investiții care să vizeze dezvoltare urbană sustenabilă", scrie în raport comisarul pentru politică regională, Corina Crețu.

Amintim că Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, dar şi Baia Mare se lută pentru titulul de Capitală Europeană a Culturii 2021. Câştigătorul competiţiei va fi desemnat în toamna acestui an.

VEZI ȘI Clujul are un nou filmuleț de prezentare: "Bine ați venit în Cluj-Napoca, orașul din inima Transilvaniei" VIDEO

Comenteaza