Cercetătorii clujeni caută deţinuţi morţi în timpul regimului comunist, la închisoarea din Aiud

Cercetătorii clujeni caută deţinuţi morţi în timpul regimului comunist, la închisoarea din Aiud
Cercetătorii de la Cluj încep luni o campanie de investigaţii arheologice în zona Râpa Robilor de lângă Aiud, unde au fost îngropaţi o parte dintre deţinuţii care au murit în închisoarea din localitate, în timpul regimului comunist.

Campania e coordonată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc şi urmăreşte căutarea, recuperarea şi deshumarea osemintelor unor foşti deţinuţi politici, precum şi identificarea acestora. Datorită lucrărilor efectuate în zonă, investigaţiile se vor desfăşura doar într-un anumit sector din fosta parcelă de teren rezervată în trecut pentru cimitirul penitenciarului, pe o suprafaţă ce nu a fost afectată de lucrările menţionate.

Cercetarea arheologică va fi realizată de o echipă de arheologi coordonată de către Marius Oprea, directorul departamentului de investigaţii din cadrul IICCMER. În teren, lucrările vor fi coordonate de Gheorghe Petrov, arheolog expert la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, alături de care se vor afla directorul muzeului de istorie din Aiud Paul Scrobotă, directorul Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia Gabriel Rustoiu şi Horaţiu Groza, de la Muzeul de Istorie Turda. Forţa de muncă necesară pentru săpăturile arheologice va fi asigurată de către penitenciarul Aiud.

Conform actelor nominale de deces aflate la Primăria Aiud, în perioada 1945- 1947, nu mai puţin de 149 de persoane au decedat în penitenciarul Aiud, jumătate din aceştia fiind acuzaţi de delicte politice. În intervalul 1948-1964, aici au decedat 437 de persoane, însă după unele estimări neoficiale, cifra deceselor ar fi de circa 700.

IICCMER face precizarea că acţiunea de la Aiud are inclusiv o dimensiune de recuperare a memoriei, căutând să cinstească amintirea celor care, pentru convingerile lor democratice, au fost eliminaţi în sistemul carceral al regimului comunist.

Vezi aici detalii despre groapa comună de la Aiud şi despre cercetările de anul trecut (foto)

Comenteaza