Cine sunt actorii din spectacolul istoric de jumătate de milion de lei de la Cluj

Cine sunt actorii din spectacolul istoric de jumătate de milion de lei de la Cluj

Suma de 500.000 de lei, bani de la bugetul local pentru 2018, a doua cea mai mare finanţare nerambursabilă acordată unui ONG de cultură, va fi folosită la realizarea unui spectacol de reconstituire istorică. Actori de renume vor fi prezenţi pe Cluj Arena. 

Maia Morgenstern, Claudiu Trandafir, Flaviu Crişan, Gelu Niţu, Geo Dobre, Eugenia Şerban, Vasile Calofir, Catinca Nistor, Gabriela Marin şi Mălina Tomoiagă sunt doar câţiva dintre cei 18 actori profesionişti care vor lua parte la spectacolul de reconstituire istorică dedicat Centenarului Marii Uniri - 1918-2018 şi prezentat în premieră la Cluj-Napoca.  

"Acest proiect cultural este conceput sub forma unui turneu, reprezentând un eveniment naţional major ce urmează să fie prezentat în cele mai importante oraşe din Romania. Scopul evenimentului este conştientizarea şi celebrarea importanţei istorice deosebite a Centenarului Marii Uniri într-un mod unic, atractiv şi impresionant. Spectatorul va plonja astfel în complexele şi dramaticele evenimente din perioada 1914 - 1918 ce au condus, după episoade tragice, la realizarea visului Marii Uniri de la 1 decembrie 1918", se arată într-un comunicat remis presei.

Momentele spectacolului de pe Cluj Arena 

- Bătălia de la Oituz - secvențe de luptă.
- Bucureștiul la intrarea României în Primul Război Mondial; 
- Întâlnirea confidențială dintre Martha Bibescu și atașatul Ambasadei Britanice la București, Cristopher Thompson; 
- Strategia si abordarea generalului Eremia Grigorescu; 
- Intrigile de palat, campania pentru atragerea României în război, cât și promisiunile seducătoare ale Aliaților și ale Puterilor Centrale pentru România; 
- Dubiile regelui Ferdinand, inclinațiile politice ale Reginei Maria și politica de „tatonare, așteptare și poziționare optimă” a prim-ministrului Brătianu;
- Bătălia de pe Argeș care duce la pierderea Bucureștiului - secvențe de luptă;
- Ecaterina Teodoroiu conduce un pluton de infanterie în bătălia de la Mărășești;
- Bătălia de la Mărășești - secvențe de luptă; 
- Tratatul de la București din aprilie 1918;
- Capitularea Austro-Ungariei, semnată la Villa Giusti pe 3 noiembrie 1918; 
- Euforia realizării actul Marii Uniri de la Alba-Iulia de la 1 decembrie 1918;
- Apariția pe ecranele LED a celor 5 fotografii realizate de soldatul Samoilă Mârza;
- Parada de la Bucuresti. Regele Ferdinand, Regina Maria și Generalul Berthelot avansează într-o atmosferă electrică pe sub Arcul de Triumf.

Spectacolul de reconstituire istorică "Marea Unire" va avea loc în data de 8 septembrie 2018, începând cu ora 20.00, pe Cluj Arena. Intrarea va fi liberă. Primăria Cluj-Napoca susţine proiectul cu suma de 500.000 de lei, bani de la bugetul local pentru anul 2018. 

Comenteaza