Cîțu, optimist privind evoluția pandemiei în România: "Peste tot lucrurile se îmbunătăţesc"

Cîțu, optimist privind evoluția pandemiei în România: "Peste tot lucrurile se îmbunătăţesc"
| Foto: capital.ro

Premierul spune că numărul testelor şi al cazurilor pozitive de COVID-19 nu reprezintă singurul indicator luat în calcul la adoptarea deciziilor. 

Prim-ministrul Florin Cîţu a menționat că persoanele internate la ATI, sau apelurile telefonice efectuate la 112, indică la rândul lor o îmbunătăţire în ce priveşte situaţia pandemiei

Precizările au fost făcute în cadrul unei conferinţe de presă, unde premierul a fost întrebat dacă se confirmă informaţiile potrivit cărora autorităţile nu au o evidenţă clară a cazurilor de COVID-19 la nivelul judeţelor. În acest sens, a fost invocată o precizare a Institutului Naţional de Sănătate Publică, conform căreia laboratoarele care efectuează teste pentru diagnosticarea SARS-CoV-2 raportează în platforma online doar numărul total şi testele prelucrate, iar la nivel central nu ar exista date defalcate pe judeţe.

"Aici aveţi o concluzie exagerată. Avem o evidenţă clară şi datele spun foarte clar ce ştim noi că se testează. În acelaşi timp, acest comunicat se referă la faptul că se fac teste şi acasă. Se fac foarte multe teste antigen acasă şi sunt persoane care se depistează acasă pozitiv. Unele dintre ele sună la DSP şi spun că au un test pozitiv şi apoi fac un test PCR, altele nu. La acest lucru se referă.

Sunt foarte multe teste în România care se fac, dar nu se raportează. La asta se referă. Dar tot ce este testat în sistemul medical şi tot ce este raportat, este raportat public. Iar analiza pe care o avem - ne uităm la mai mulţi indicatori, nu doar la numărul de teste - dacă ne uităm la ce se întâmplă, la numărul de telefoane la 112, dacă ne uităm la ce se întâmplă la ATI-uri, vedem că peste tot lucrurile se îmbunătăţesc", a spus Cîţu.

"Nu luaţi doar un indicator: numărul de teste sau numărul de infectări. Ne uităm şi la ceilalţi indicatori şi vedem că lucrurile se îmbunătăţesc. Noi, când ne uităm la această analiză, ne uităm la mai mulţi factori şi la mai mulţi indicatori. Bucureştiul, de exemplu, a trecut sub 3 la mie. Eu zic că e un lucru foarte bun. Asta înseamnă că măsurile pe care le-am luat şi pe care le-am păstrat în perioada sărbătorilor au dat rezultate", a precizat premierul.

Întrebat cum vor putea fi redeschise şcolile, în condiţiile în care nu există o evidenţă clară a cazurilor la nivelul judeţelor, premierul a reiterat că numărul de îmbolnăviri nu este singurul indicator luat în calcul.

Comenteaza