Clasa pregătitoare iscă scandal la Cluj

Clasa pregătitoare iscă scandal la Cluj
Părinţii clujeni susţin că le sunt încălcate drepturile încă din clasa pregătitoare. Ei sunt nemulţumiţi că nu pot să-şi înscrie copiii la ce şcoli doresc.

Letiţia Popârcă are un nepoţel de şase ani pe care familia l-a înmatriculat, în prima fază a înscrierilor în clasa pregătitoare, la Liceul „Lucian Blaga" din Cluj-Napoca. Micuţul a fost repartizat la altă unitate de învăţământ, spre nemulţumirea părinţilor. Conducerea liceului clujean susţine că programul informatic i-a repartizat pe viitorii elevi în şcoli, în funcţie de reşedinţa părinţilor. În instituţiile de învăţământ primar din judeţul Cluj mai sunt disponibile 1.376 de locuri disponibile pentru înscrierile în clasa „zero".

„Ne-am înscris copilul la „Blaga", pentru că acolo învaţă şi sora lui, iar în Vinerea de Paşte am aflat că a fost repartizat la altă şcoală. Noi stăm pe strada Arieşului şi ne-am lăsat dosarul la „Blaga" şi el a fost trimis la „Brâncuşi". Cum se fac arondările străzilor? Ni se încalcă drepturile. Ţara asta e liberă, noi suntem liberi, de ce nu pot să-mi înscriu copilul unde vreau? E o crimă. De când a aflat că ar putea merge la altă şcoală decât sora sa, David plânge încontinuu", arată bunica micuţului.

La rândul său, direcţiunea Liceului „Lucian Blaga" susţine că din totalul de 50 de locuri disponibile, în prima etapă de înscrieri s-au înmatriculat 57 de copii. În acelaşi caz ca David se mai află alţi patru copii clujeni care au fraţi la „Lucian Blaga". "Copilul nu a fost refuzat, e o chestie electronică. Elevii se distribuie pe şcoli în funcţie de un soft şi de CNP-ul părinţilor. Şcoala nu are nicio putere de decizie. Legal, primul criteriu e reşedinţa. Locurile sunt ocupate electronic, am aflat listele cu cinci minute înainte şi am avut mai multe solicitări decât numărul de locuri disponibile. E o durere pentru noi că cinci copii care au fraţi în şcoală nu pot veni aici. Vă daţi seama ce tragedie e. Dacă mai rămân locuri libere, prima prioritate sunt copiii cu fraţi în şcoală, dar toate au fost ocupate în prima etapă", a explicat directorul Liceului "Lucian Blaga", Laura Monica Ungurean.

Reprezentanţii liceului clujean susţin că ar putea să ceară Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj suplimentarea numărului de locuri în clasele pregătitoare, însă de abia după a doua etapă de înscrieri, care a început ieri şi se va finaliza în 17 mai.

Pe de altă parte, conducerea ISJ Cluj dă asigurări că la nivelul judeţului Cluj mai sunt disponibile 1.376 de locuri, în clasa pregătitoare, în etapa a doua. „Nu se poate încălca legea. Reprezintă prioritate reşedinţa părinţilor. Copiii sunt arondaţi unei şcoli în funcţie de reşedinţa părinţilor. După aplicarea criteriilor generale intră în discuţie aplicarea criteriilor specifice, dacă mai sunt locuri disponibile. Despre suplimentarea locurilor în şcoli se va putea discuta, punctual, de abia după a doua etapă", a explicat inspectorul adjunct al ISJ Cluj, Mariana Pop. 7

 

Comenteaza