Clasa zero, la şcoală sau la grădiniţă

Clasa zero, la şcoală sau la grădiniţă
Primul ministru Victor Ponta a anunţat, că părinţii vor putea alege în acest an dacă îşi vor păstra copiii în clasa pregătitoare la grădiniţă sau îi vor duce la şcoală.

Părinţii copiilor care împlinesc şase ani până la 1 septembrie şi care ar trebui să intre în clasa pregătitoare consideră ideea ca fiind una bună. Aceştia preferă să îi ţină pe micuţi la grădiniţă încă un an, având în vedere programul de somn şi faptul că aceştia beneficiază de mai multe mese. La Cluj însă există probleme în ceea ce priveşte spaţiile disponibile în grădiniţe.

"Până în momentul când vom avea metodologia privind clasa pregătitoare, nu avem ce să discutăm. Se pune problema să fie grupa pregătitoare la grădiniţă şi clasa pregătitoare la şcoală. Metodologia o să apară în scurt timp", a declarat Valentin Cuibus, inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj. El a arătat că în Cluj-Napoca există mari probleme în ceea ce priveşte spaţiile din grădiniţe. „Noi am mai avea nevoie să construim nişte grădiniţe. Avem probleme în ceea ce priveşte spaţiul în anumite cartiere precum Mărăşti, Între Lacuri, zona centrală şi în Mănăştur. Avem spaţii în şcoli. Nouă ne-ar fi mai comod să fie clasa pregătitoare în şcoli. Dacă părinţii vor opta pentru grădiniţe vom analiza punctual ce să facem", a precizat Cuibus. Primul ministru Victor Ponta a declarat marţi că se va adopta o formulă în care părinţii să poată decide dacă copiii lor vor urma clasa pregătitoare la şcoală sau la grădiniţă. „Nu cred că trebuie să îi forţăm pe părinţi să îşi ducă copiii la şcoală la grupa pregătitoare, nici nu trebuie să îi împiedici pe cei care vor să meargă să îşi ducă copiii mai repede la şcoală, şi atunci am stabilit un sistem pe care îl definitivăm în zilele următoare: până pe 31 martie, fiecare părinte care are un copil în grupa mare să spună dacă vrea să rămână la grădiniţă încă un an, în grupa pregătitoare, sau dacă vrea să meargă la şcoală în grupa pregătitoare", a declarat Victor Ponta.

Cristina Grigore, preşedintele Fundaţiei Părinţi Clujeni, susţine că ideea prin care părinţii să aleagă între grădiniţă şi şcoală pentru clasa pregătitoare este una bună. "Nu s-a spus dacă se modifică şi Legea educaţiei unde este specificat că învăţământul primar are durata de cinci ani şi include clasa pregătitoare. De asemenea, nu s-a spus dacă a rămas aceeaşi programă. La grădiniţă orele de educaţie fizică, de fizică orele se fac cu educatoarea, în timp ce la şcoală se fac cu profesori specializaţi. În cazul în care copilul merge la grădiniţă, se vor aplica absenţe ca la şcoală şi există riscul exmatriculării ? Noi nu ştim ce a stat la baza baza deciziei de a trece grupa pregătitoare de la grădiniţă în clasă pregătitoare la şcoală", a explicat Grigore. El a adăugat că „părinţii din Cluj vor să îşi lase copiii la grădiniţe. Foarte mulţi nu şi-au înscris copiii la şcoală pentru că sperau să revină la grădiniţă". La Cluj, 5.000 de copii vor intra în clasa pregătitoare în 2014. Dintre aceştia, 500 nu au fost înscrişi anul trecut în clasa pregătitoare.

La Grădiniţa cu Parfum de Tei de pe strada Horea, numărul de grupe mici va fi stabilit după ce părinţii care au copii de şase ani îşi vor exprima opţiunea pentru clasa pregătitoare. „Eu aş avea spaţiu. Dacă ar pleca în clasa pregătitoare cei de şase ani, aş face două grupe mici pentru anul viitor. Dacă nu pleacă, voi face o singură grupă mică. Nu m-ar afecta o decizie de genul ăsta. Am înţeles că va rămâne la latitudinea părinţilor dacă copiii vor rămâne la grădiniţă sau la şcoală. Părinţii nu sunt de acord să trimită copiii la şcoală pentru că acolo nu beneficiază de mese şi nici nu au program de somn ca la grădiniţă", a declarat Eugenia Blaga, directoarea grădiniţei.

Elena Cârstocea, directorul Şcolii Ioan Bob, va înfiinţa în anul şcolar viitor trei clase pregătitoare în unitate. „Din punctul meu de vedere, părinţii ar trebui să îşi cunoască cel mai bine copii şi să decidă. Faptul că li s-a dat posibilitatea să aleagă mi se pare foarte ok. Părinţii sunt descumpăniţi, derutaţi, dar se pot sfătui cu educatoarele sau în cercul prietenilor cu copii la clasa pregătitoare. Senzaţia e că rapiditatea cu care evoluează copiii este mai mare la şcoală decât la grădiniţă. Copilul adus în mediul şcolar e mai devreme supus unui efort mai mare. La grădiniţă copilul poate să doarmă, să mănânce şi altele sunt condiţiile", a precizat Cârstocea.

 

 

Comenteaza