Clujeanul Patriciu Achimaș a primit aviz favorabil pentru funcția de ministru al Sănătății

Clujeanul Patriciu Achimaș a primit aviz favorabil pentru funcția de ministru al Sănătății
Medicul Patriciu Achimaș Cadariu, propus pentru funcția de ministru al Sănătății, a primit luni aviz favorabil, în urma audierii în comisiile parlamentare de specialitate.

Cu 25 de voturi "pentru" şi o abţinere, Achimaș a fost avizat favorabil de membrii comisiilor reunite pentru Sănătate din Parlament.

În discursul său, medicul clujean enumerat cateva idei care consideră că ar trebui implementate în sistemul de sănătate din România. Patriciu Achimaș a făcut referire la trei paliere pe care le consideră importante: medicina școlară, cea comunitară și malpraxisul. În opinia acestuia, este necesar a fi dezvoltat un program de educație pentru sănătate și profilaxie. "Cred că un program de educație pentru sănătate și, în același timp, un program de profilaxie poate fi realizat. Educația pentru sănătate nu este un slogan. Această componentă pregătește viitorii pacienți sau potențiali pacienți pentru a ști când să se prezinte la medic, pentru a ști ce trebuie să facă  pentru a nu se îmbolnăvi. Toate acestea vor scuti bugetul de o mare cheltuială. (...) Programele de screening economisesc milioane de la buget și cred trebuie să ne îndreptăm atenția spre acestea", a precizat Patriciu Achimaș.

Medicul a mai adus în discuție și problema malpraxisului, precum și a campaniilor de vaccinare. Totodată, Achimaș a afirmat că își dorește ca activitatea sa să fie desfășurată cu transparență și colaborare.

Patriciu Achimaş-Cadar este medic primar ginecolog, doctor în ştiinţe medicale, şi ocupă funcţia de director al Institutului Oncologic „Prof. Dr. I. Chiricuţă" din 2012. Achimaş a absolvit în 1994 Liceul Emil Racovită, după care a urmat cursurile Universităţii de Medicină şi Farmacie din Cluj-Napoca, pe care le-a absolvit în anul 2000. Mai apoi s-a specializat, tot la UMF, în obstretică-ginecologie şi a urmat studii de masterat atât în ţară (master în Informatică Medicală şi Biostatistică, UMF Cluj), cât şi în străinătate (Masters in Advanced Oncology, Universitatea din Ulm, Germania). A urmat specializări în ginecologie oncologică clinică şi colposcopie, respectiv ginecologie clinică şi uroginecologie, ambele în Marea Britanie. Acesta lucrează la Institutul Oncologic din Cluj-Napoca din 2006. Pe lângă activitatea profesională, Patriciu Achimaş Cadariu a urmat şi o carieră academică, fiind conferenţiar universitar la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) "Iuliu Haţieganu" Cluj-Napoca la Departamentul de Chirurgie Oncologică.

Comenteaza