Clujenii au ieşit din nou în stradă. Au spus NU grațierii și amnistiei - VIDEO, FOTO

Clujenii au ieşit din nou în stradă. Au spus NU grațierii și amnistiei - VIDEO, FOTO
Mii de persoane s-au strâns, duminică, în Piaţa Unirii din centrul Clujului pentru a protesta faţă de proiectele de OUG privind graţierea şi modificarea Codului Penal. Proteste similare au loc în ţară la Bucureşti, Timişoara, Sibiu şi Craiova.

Clujenii s-au adunat în număr mare  - 5.000, conform estimărilor - în Piaţa Unirii pentru a protesta faţă de proiectele de ordonanţă de urgenţă privind graţierea şi modificarea Codului Penal.

Protestatarii au pornit într-un marş pe străzile oraşului scandând "Ruşine să vă fie, în democraţie hoţii stau la puşcărie" sau "Dragnea nu uita, va veni şi vremea ta" şi purtând parcarte pe care pe care au scris "PSD ciuma roşie", "România-i ţara mea şi nu vreau să plec din ea!", "Nu amnistie, la puşcărie!", "Vrem justiţie, nu corupţie", "Ruşine, ruşine să vă fie!."

De asemenea, oamenii veniţi la protest în piaţă au adus şi pancarte cu elefanţi, facând referire la afirmaţia preşedintelui Klaus Iohannis din şedinţa de guvern din 18 ianuarie, în care acesta spunea că "este un elefant în încăpere, dar nu se vede. Sunt 2 elefanţi de fapt, ordonanţa de graţiere şi de modificare a Codului penal". 

Protestele au început în ţară după ce Ministerul Justiţiei a pus în dezbatere publică două ordonanţe de urgenţă, una privind graţierea, cealaltă privind modificarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală.

Proiectul de ordonanţă de urgenţă privind modificarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală prevede dezincriminarea abuzului în serviciu sub 200.000 lei, infracţiunea fiind investigată doar ca urmare a unei plângeri. De asemenea, denunţul se poate face la cel mult şase luni de la comiterea faptelor iar neglijenţa în serviciu a fost abrogată.

Ordonanţa privind graţierea prevede graţierea în întregime a pedepselor cu închisoarea de până la cinci ani şi înjumătăţirea pedepsei pentru deţinuţii care au 60 de ani, femei însărcinate şi a celor care au copii de până în 5 ani în întreţinere.

 

Comenteaza