Clujenii au ieşit din nou în stradă pentru a protesta împotriva defrişărilor masive

Clujenii au ieşit din nou în stradă pentru a protesta împotriva defrişărilor masive
Pentru al doilea weekend consecutiv, românii au ieşit în stradă pentru a protesta împotriva tăierilor masive de pădure din România. În timp ce săptămâna trecută peste 1500 de oameni au mărşăluit prin centrul Clujului susţinând cauza, astăzi vremea mohorâtă i-a ţinut în casă pe clujeni. Al doilea miting împotriva măcelului pădurilor româneşti a strâns aproximativ 100 de persoane în Piaţa Unirii.

Zeci de clujeni au înfruntat vremea mohorâtă şi ploaia şi au protestat în centrul oraşului. Cu toții au cerut oprirea defrișărilor masive din pădurile româneşti și oprirea firmelor care încurajează aceste practici.

"Principala nemulţumire e faptul că nu s-a rezolvatz nimic, doar sunt dispute politice, care evită fondul problemei. Între timp există şi se discută în societatea civilă mai multe măsuri care pot fi luate: unele pe termen scurt, altele pe termen mediu sau lung. Spre exemplu acel moratoriu pe exportul de masă lemnoasă nu doar pe buşteni, ci şi pe cherestea sau lemn de foc; Dacă vorbim de CSAT şi politici şi ce măsuri se pot lua pentru a stopa tăierea pădurilor în primul rând e declararea pădurilor şi a mediului în general ca domeniu de siguranţă naţională cu toate măsurile care decurg din asta", explică Mihai Goţiu, organizator proteste.

Protestul a fost organizat pe o reţea de socializare şi chiar dacă în mediul virtual numărul participanţilor anunţaţi depăşea 1000, în Piaţa Unirii au fost prezente doar aproximativ 100 de persoane.

"Ne nemulţumeşte faptul că se taie pădurile şi se jefuiesc într-un stil barbar, faptul că nu se respectă amenajamentele silvice şi nu se fac amenajamente silvice. Guvernul spune că facem amenajamente silvice de la 100 de hectare în sus, au coborât acum ştacheta până la 10 hectare; din moment ce legea 204 este opozabilă şi acuma, care spune că se fac de la 2500 de metri pătraţi, de la un sfert de hectar. De ce nu putem să punem în legea asta? Ca să putem să furăm! Că fără amenajament putem fura. Oamenii ar trebui să iasă în stradă şi să se opună legilor făcute fără niciun fel de temei şi făcute special pentru hoţi ", explică unul dintre protestatari.

Principalele revendicări ale protestarilor vizează stoparea tăierilor ilegale, menţinerea şi îmbunătăţirea implementării programului "Radarul Pădurilor", deblocarea dosarelor de corupţie din domeniul forestier, întărirea instituțiilor cu atribuții de control în silvicultură, precum si elaborarea Strategiei Naţionale Forestiere şi finanțarea Programului National de Împăduriri.

 

Comenteaza