Video Clujenii au ieşit în stradă. Jandarmii "au închis ochii", însă vor aplica noua lege a protestelor de marţi

Clujenii au ieşit în stradă. Jandarmii "au închis ochii", însă vor aplica noua lege a protestelor de marţi

Circa 70 de clujeni au ieşit, luni seara, în stradă, pentru a protesta împotriva deciziei prin care  adunarile publice spontane au fost interzise în România, dar şi faţă de modificările aduse legilor Justiției.

Oamenii se plâng și de hotărârea Înaltei Curți de Casație și Justiție, prin care orice persoană prezentă la un miting în faţa unei clădiri publice şi care nu a anunţat în prealabil prezenţa la protest poate fi sancţionată.  După protestul de Cluj-Napoca, jadandarmi le-au spus oamenilor că "luni seara au făcut armistiţiu, dar că de marţi vor aplica legea". 

 

A fost al doilea protest organizat la Cluj-Napoca. În urmă cu o zi, la orele amiezii, câțiva clujeni au traversat strada în repetate rânduri, cu intenția de a bloca circulația auto. Traficul rutier a fost deviat de oamenii legii, iar protestatarii și-au dus manifestația la bun sfârșit.

Protetele spontane, interzise. Amenzi de până la 10.000 de lei 

Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au decis, luni, că toate adunările publice trebuie să fie declarate anterior, atunci când acestea urmează să se desfășoare în piețe, pe căi publice sau în alte locuri din apropierea sediilor sau imobilelor persoanelor juridice de interes public sau privat.

Conform noii legi, toate adunările publice trebuie declarate în prealabil, nemaiexistând nicio excepție. În funcție de gradul de responsabilitate avut în organizarea / participarea la manifestații spontane, nedeclarate, contravențiile sunt sancționate cu amenzi cuprinse între 500 și 10.000 lei.

Guvernul a adoptat OUG pe Legile Justiţiei

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, luni, după şedinţa de guvern, că ordonanţa de urgenţă pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul justiţiei, a fost adoptată.

Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul justiţiei. Suntem în momentul în care se încheie o perioadă de dezbateri pe cele trei legi ale justiţiei. A fost publicată şi cea de-a treia lege a justiţiei, care urmează să intre în vigoare mâine (marţi - n.r.). Pentru corelarea unora dintre prevederile celor trei legi, pentru preluarea unora dintre recomandările Comisiei de la Veneţia, pentru preluarea unora dintre solicitările scrise, explicite, ale Consiliului Superior al Magistraturii, pentru alte necesare corelări, Guvernul a adoptat prezenta ordonanţă de urgenţă", a afirmat Tudorel Toader, potrivit Agerpres. Mai multe AICI!

Comenteaza