Video Clujenii au încins hora miresei în faţa blocului. În port popular, cu steag şi strigături

Clujenii au încins hora miresei în faţa blocului. În port popular, cu steag şi strigături
| Foto: captura video - Turda News

Clujenii nu au uitat de tradiţiile populere şi au încins hora la o nuntă chiar în faţa unui bloc din oraş.

O nuntă tradițional-populară, în fața unui bloc de pe strada Libertății din Turda i-a încântat pe vecini şi pe trecători. Un alai de nuntă a fost surprins duminică, 26 mai de un cititor al Turda News. Imaginile cu nuntaşii gătiţi în straie pupulare au fost publicate spre încântarea clujenilor care se bucură că tinerii nu au uitat de tradiţii.

Chiar dacă majoritatea mirilor aleg să facă nunţile pe model de oraş, iată că şi la oraş se poate încinge hora, se poate înstruţa steagul mirelui şi se poate prezenta turta miresei cu alai, strigături şi muzicanţi cu tot, ca în vremurile de altădată.

Steagul nunții / Decorarea steagului este prilej de sărbătoare. Acesta este decorat la casa mirelui şi celebrat printr-un joc specific, care se transformă repede într-o petrecere a tinerilor. De transportul acestuia se ocupă prietenul mirelui. Este un joc al steagului, pe care îl joacă toți bărbații pe rând la un moment dat. Acest dans reprezintă puterea masculină a mirelui, fălnicia și mândria. Acest steag trebuie să fie cât mai împodobit și mai greu.

Turta miresei / Un colac mare și dulce, în formă de pâine rotundă, din făină de grâu superioară împodobit cu împletituri și flori. Este folosit pentru întâmpinarea nașilor de către miri și părinții lor.
În unele regiuni are loc și trecerea invitaților pe sub colac – mirii sau cavalerii de onoare și nașii țin deasupra ușii colacul formând un fel de boltă pe sub care trece fiecare invitat.

Hora / Invitații fac o horă în fața blocului sau în curtea casei, în timp ce naşa are datoria de a rupe turta miresei. Dupa ruperea turtei, mireasa o aruncă în formă de cruce peste cap. Se spune că cei care prind bucăți din ea și le mănâncă, vor fi fericiți și vor avea mult noroc în anul următor.

Comenteaza