Clujenii cer în stradă includerea Roşiei Montane în patrimoniul UNESCO

Clujenii cer în stradă includerea Roşiei Montane în patrimoniul UNESCO

Clujenii sunt chemaţi în stradă astăzi, de la ora 13:30, pentru a solicita autorităţilor reluarea procesului de includere a Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO.

Protestul va avea loc pe Bulevardul Eroilor, la clopot. Zeci de persoane şi-au arătat intenţia de a participa pe evenimentul creat pe Facebook de organizatorii manifestaţiei. Asociaţiile civice cer Guvernului să demareze de urgenţă procedurile de introducere a Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO

"Refuzăm ca Roșia Montană să fie, în continuare, folosită ca armă electorală de către partidele politice. Refuzăm lașitatea și oportunismul unui alt guvern pentru care soarta cetățenilor, a naturii și a patrimoniului cultural de la Roșia Montană este indiferentă. Somăm guvernul Orban și PNL să demareze procedurile de introducere a Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO și să înceteze cu demagogia legată de așa-zisa influență negativă pe care acest act ar avea-o asupra procesului dintre corporația canadiană și statul român. Nu am uitat de cianuriști ca Raluca Turcan, Adina Vălean și alți membri PNL care au sprijinit proiectul de minerit cu cianuri din Apuseni. Roșia Montană este cauza socială și de mediu de care s-au împiedicat mai multe guverne. PNL să nu-și facă nici o iluzie: va avea aceeași soartă, daca nu ține cont de voința cetățenilor. Orban, bagă Roșia în UNESCO sau te scoatem din palat!", arată organizatorii pe pagina evenimentului.

Pe 1 februarie expiră termenul la care România poate trimite către UNESCO scrisoarea prin care să ceară ca Roşia Montană să intre în patrimoniul mondial. Dacă termenul este depăşit, dosarul nu va putea fi discutat la vară, la reuniunea forului internaţional.

Un protest asemănător va avea loc şi în Alba Iulia, în faţa Prefecturii, joi, începând cu ora 19:00. Mai multe asociații civice din Alba cer Guvernului trimiterea de urgență către UNESCO a scrisorii de intenție prin care se solicită intrarea Roșiei Montane în patrimoniul mondial.

Comenteaza