Clujenii, sfidaţi de un abonat la bani publici

Clujenii, sfidaţi de un abonat la bani publici
Patronul firmei Diferit, societate abonată la contracte cu Primăria Cluj-Napoca încă de pe vremea administraţiei Funar, are propria sa lege atunci când face lucrări la vila lui de 1 milion de euro.

Şantier în toată regula în capătul străzii înfundate Călugăreni, pe malul Nadăşului, fără ştirea locatarilor. Pe celălalt mal al apel locuieşte Nicolae Petri, patronul firmei Diferit, beneficiara mai multor contracte "grase" de reparat străzi în Cluj-Napoca. Locatarii de pe Călugăreni s-au plâns la primărie că angajaţii de la Diferit au tăiat un gard de protecţie şi au depozitat balast fără autorizaţie. Oamenii mai spun că, dacă se deviază cursul apei, există pericolul să le fie inundate casele.

Locatarii de pe strada Călugăreni, de pe malul pârâului Nadăş, spun că nimeni nu i-a înştiinţat ce lucrări se efectuează în zonă. "Ieri dimineaţă (12 septembrie - n.red.) o venit o echipă de muncitori şi au început să taie bara de protecţie din capătul străzii şi au adus balastrul pe mal. I-am întrebat de autorizaţie şi nu mi-au arătat nimic. Au zis că o s-o aducă pe parcurs. Din câte am înţeles de la ei, vor să facă un zid de protecţie pentru un domn care stă peste râu. Am crezut că o să îndiguiască tot pârâul, nu numai la el", a spus Traian Ungur. Acesta şi-a parcat maşina în capătul străzii când a văzut parapetul de protecţie dat jos. "A venit unul cu maşină de Mureş seara şi era să pice în apă, căci n-a văzut că se termină drumul. Azi (ieri, n. red.) după ce am făcut scandal, au sudat la loc bara", afirmă Ungur. Acesta a depus plângere la primărie şi s-a programat pentru audienţă la prefect. Un alt locatar susţine că dacă se deviază cursul pârâului, casele de pe Călugăreni sunt expuse la inundaţii. "Nimeni nu ştie ce e acolo când vin ploile. Dacă se face o strangulare a pârâului, ne-o aranjat. O să ne inunde grădinile şi casele! Dacă se face numai pe partea cealaltă, la noi o să iasă apa în curte", este de părere Tiberiu Fabian.

Reprezentanţii primăriei nu ştiau de lucrarea de pe Nadăş. "S-a deplasat la faţa locului un echipaj de la poliţia locală, iar lucrările au fost oprite până la verificarea documentelor. S-ar putea să nu trebuiască autorizaţie de construcţie, ci doar aviz de la Apele Române, dacă se pun doar bolovani pentru protecţie", a precizat şefa Biroului Mass-media al Primăriei, Iulia Perşa. După oprirea lucrărilor, muncitorii au plecat aşa grăbiţi că au lăsat toate sculele împrăştiate pe mal. Beneficiarul lucrării, Nicolae Petri, proprietar al firmei Diferit SRL, deţine aviz de la Administraţia Naţională Apele Române. Memoriul tehnic prevede că nu vor fi inundate proprietăţile de pe malul opus. "În zona proprietăţii nr. 14 de pe strada Oaşului Fundătură din municipiul Cluj-Napoca se propune realizarea unei protecţii a malului drept prin realizarea unui anrocament de protecţie pe întreg taluzul. La baza taluzului se va realiza un prism de anrocamente pentru evita eroziunea. Anrocamentele de pe taluz se vor se vor aşeza pe terenul natural, iar prin poziţionarea lor nu este opturat cursul pârâului Nadăş, încadrându-se în debuşeul dinaintea inundaţiilor în timpul cărora malul s-a rupt pe o înălţime de 1,5 metri", se arată în documentaţia tehnică depusă pentru obţinerea avizului de gospodărire a apelor. Nicolae Petri nu a fost de găsit ieri la sediul firmei Diferit.

Contract de 140 de milioane

Diferit SRL este o "abonată" a contractelor de reparat străzi încă din 2006. Potul cel mare l-a prins în vara anului trecut, câştigând în cadrul unei asocieri un contract în valoare de 140 de milioane de euro privind modernizarea străzilor din Cluj-Napoca. Contractul a intrat în vigoare anul acesta.

Cine este Diferit SRL

Firma Diferit a fost înfiinţată în 2001 şi aparţine soţilor Nicolae şi Daniela Petri, având ca obiect principal de activitate "lucrări de construcţii a drumurilor şi autostrăzilor". În 2001, Regia Autonomă a Domeniului Public, condusă atunci de PSD-istul Liviu Medrea, fost fidel al lui Gheorghe Funar, a scos la vânzare o serie de active, care au fost cumpărate de Diferit, astfel luând fiinţă societatea. Nicolae Petri a fost inginer în cadrul regiei. Administratorul societăţii este Grigore Vădean, ce apare ca asociat şi în firmele Utilaj Service şi Utilaj Prest. Bilanţul fiscal pe anul trecut arată că avea 126 de angajaţi, o cifră de afaceri de peste 28 milioane lei şi un profit net de 1,2 milioane lei. Societatea Diferit a început să câştige numeroase contracte de la Primăria Cluj-Napoca, atât pentru deszăpeziri, cât şi pentru reparat străzi, încă de pe vremea lui Funar, fiul acestuia, Sabin Funar, fiind un apropiat al lui Nicolae Petri. Nici după ce Emil Boc a devenit primar, Diferit nu a dispărut de pe lista câştigătorilor de licitaţii. Astfel, firma a primit de la Primaria Cluj-Napoca în 2004 circa 28 miliarde lei vechi, în 2005 circa 2,7 milioane lei, iar în 2006 circa un milion lei. Contractele de milioane au continuat până când în 2010 Diferit a dat lovitura într-o asociere, câştigând un contract de 140 de milioane euro pentru întreţinerea străzilor din Cluj-Napoca.

 

 

Comenteaza