Clujul are serviciu de sharing de trotinete electrice. De AZI! Boc amână proiectul primăriei

Clujul are serviciu de sharing de trotinete electrice. De AZI! Boc amână proiectul primăriei

Un startup-ul românesc aduce la Cluj-Napoca primul serviciu de închiriere de trotinete electrice.

Pentru serviciul FLOW, utilizatorii trebuie să își instaleze aplicația disponibilă atât pe IoS, cât și pe Android. Tariful este 2 lei pentru pornire și 0,5 lei/minut. Utilizatorii care parchează trotineta în dockul de încărcare vor fi recompensați la final cu 4 minute de free, banii de pornire fiind, astfel, returnați în portofelul virtual.

Locațiile primelor 3 dockuri din Cluj-Napoca sunt următoarele:

  • Bulevardul 21 Decembrie 1989, nr. 77, în incinta The Office
  • Strada George Barițiu, Nr. 1, lângă sediul Banca Transilvania
  • în incinta Parcului Rozelor, lângă baza sportivă Winners

Tronite, pe modelul bike-sharing. Proiect al Primăriei Cluj-Napoca 

Amintim că, și municipalitatea clujeană va implementa un sistem de închiriat trotinete electrice, proiect câştigător în cadrul programului de Bugetare participativă. Acest lucru se va întâmpla însă abia după ce va exista o reglementare a circulației trotinetelor electrice pe drumurile publice, adoptată la nivel național. 

Proiect: Trotinetele electrice vor putea fi folosite pe drumurile publice fără a risca amenzi

Un proiect de lege depus la Camera Deputaţilor prevede definirea trotinetele electrice, astfel încât să nu fie asociate mopedelor, iar utilizatorii să nu fie pasibili de amenzi/închisoare dacă nu au permis. Trotineta electrică este definită ca un vehicul cu 2 sau 3 roţi şi viteză maximă de 40 km/h.

De asemenea, prin această reglementare, trotinetele electrice vor putea fi utilizate pe pista pentru biciclete, care este "subdiviziunea părţii carosabile, a trotuarului ori a acostamentului sau pista separată de drum, special amenajată, semnalizată şi marcată corespunzător". Trotinetele electrice sunt exceptate prin acest proiect de la necesitatea obţinerii unei înmatriculări sau înregistrări. De asemenea, dacă un drum este prevăzut cu o pistă specială destinată circulaţiei bicicletelor şi a trotinetelor electrice, acestea vor fi conduse numai pe pista respectivă.

Trotinetele vor putea fi oprite sau staţionate şi câte două, una lângă alta pe partea carosabilă, dacă printr-un alt mijloc de semnalizare nu se dispune altfel. Pentru a conduce o trotinetă electrică pe drumurile publice, conducătorul acesteia trebuie să aibă vârsta de cel puţin 14 ani, conform textului de lege. De asemenea, este prevăzută şi obligativitatea purtării unei căşti de protecţie pentru conducătorii trotinete electrice pe drumurile publice, dacă aceştia au sub 18 ani.

Iniţiativa legislativă are susţinerea a 30 de deputaţi PNL. Camera Deputaţilor este forul decizional în acest caz.

Comenteaza