Clujul, campionul curăţeniei într-o singură zi (video)

Clujul, campionul curăţeniei într-o singură zi        (video)
Cele mai murdare zone ale judeţului au fost curăţate sâmbătă de mii de voluntari care au vrut să transforme România într-o ţară mai curată. Clujul s-a situat pe locul I pe ţară ca număr de voluntari care au participat la acţiunea de curăţenie generală “Let’s Do It, România!”, fiind urmat de judeţul Maramureş şi de Bucureşti.
“7.500 de persoane au trecut pe la punctele din Cluj-Napoca, Turda şi Câmpia Turzii pentru a-şi lua materiale, dar au fost foarte mulţi care şi-au adus saci şi mănuşi de acasă. Am estimat că au participat peste 11.000 de clujeni la acţiune şi s-au umplut 25.000 de saci cu gunoi. Clujul este pe primul loc la numărul de voluntari din ţară şi tot pe primul loc la numărul de adulţi care au participat la acţiune”, a declarat Ioana Bărbat, ofiţerul de presă al “Let’s Do It, România! – Cluj”. Printre cele mai murdare zone au fost Valea Arieşului şi malul râului Someş..

La ora 8 şi jumătate dimineaţa, sute de persoane aşteptau în zona parcării de lângă Iulius Mall pentru a-şi primi sacii de gunoi şi mănuşile. Între aceştia, erau zeci de copii veniţi la acţiune împreună cu diriginţii de clasă. “M-am alăturat miilor de oameni care vor să trăiască într-o ţară mai curată. Am adunat foarte multe cârpe, pungi, peturi, dar şi pamperşi, televizoare, cauciucuri şi alte mizerii”, a declarat Adrian, unul dintre voluntarii clujeni. Oana Bărăian, de 23 de ani, a fost una dintre persoanele care au curăţat malul Someşului în comuna Floreşti. “Am participat din plăcere, motivată de faptul că îmi doresc o ţară curată şi cu oameni mai buni. Am strâns tot ce se poate arunca, inclusiv canapele, saltele pneumatice, dar mai ales peturi şi sticle”, a povestit tânăra.


Reporterii ZIUA de CLUJ s-au alăturat echipelor de voluntari şi au ajutat la curăţarea unui teren din apropierea râului Someş din comuna Floreşti. Aici, în jurul orei 10 dimineaţa mizeria era la ea acasă. Pe câteva sute de metri pătraţi erau împrăştiate sticle, peturi din plastic, îmbrăcăminte degradată, dar şi materiale de construcţii de la clădirile din zonă. În doar câteva ore de curăţenie generală, voluntarii au adunat peste 100 de saci cu gunoi, clasificaţi în funcţie de conţinut: hârtie, plastic, sticlă, deşeuri menajere. Gunoaiele au fost preluate de echipaje ale companiilor Brantner&Vereş şi Ecovalor din 12 puncte de tranfer din judeţ.

“S-au colectat două treimi din cantitatea de gunoi, iar restul va fi adunat în următoarele zile. De la companiile de salubritate au intervenit zece maşini. Mulţi oameni au adus gunoiul cu dube, remorci şi cu tractoare la punctele de transfer pe care le-am avut”, a declarat Sandor Korosfoy, coordonatorul “Let’s Do It, România!” Cluj.

Etichete
Comenteaza