Clujul, capitala sociologiei

Clujul, capitala sociologiei
350 de persoane participă de ieri şi până sâmbătă la prima conferinţă internaţională a Societăţii Sociologilor din România. Evenimentul “Reconstruind socialul.
Abonează-te pe   Poza noua 31.03.2021
Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitează pagina principală ZIUA DE CLUJ
Provocările sociologiei între riscuri şi responsabilităţi” are loc la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială a Universităţii Babeş-Bolyai (UBB), iar în cadrul acestuia vor fi discutate teme precum “Inegalităţile vechi şi noi”, “Organizaţiile, factori cheie în procesul de reconstrucţie a stabilităţii sociale în perioadele de criză”, “Schimbări în reprezentarea şi practica muncii în România după 1989”, “Schimbări în regimul minorităţilor” sau “Sociologia comunicării, cunoaşterii şi tehnologiei informaţiei”.

Andrei Marga, rectorul UBB, a făcut referire la România şi la reconstrucţia ei din punct de vedere social. “Clujul a fost mereu, deja din anii ‘30, între primele trei centre sociologice din România. Bucureştiul, Iaşiul şi Clujul au fost locomotivele sociologiei. Facultatea de Sociologie de la Cluj este o unitate foarte puternică şi atrăgătoare care produce analize în diferite domenii”, a declarat Andrei Marga. Rectorul UBB a explicat că sociologii, prin natura lor, trebuie să fie critici. “În România se încearcă o reconstrucţie socială după 1989. Din păcate, ea nu este suficient clarificată conceptual şi de aceea tema reconstrucţiei sociale e o temă a României. E clar că statul social vine reconstruit, libertăţile vin adâncite, dar şi concepute pentru era globalizării. Este clar că aceste societăţi cum este şi cea românească se aşază pe fundamentele drepturilor şi libertăţilor indivizilor, dar ele trebuie să fie pregătite ca în acest context să asigure anumite valori, o viaţă socială coerentă. Apar probleme noi pe care sociologii ar trebui să le clarifice”, a spus Marga.

La conferinţa de sociologie de la UBB sunt prezente persoane din ţări precum Ungaria, Polonia, Bulgaria, Cehia, România, Ucraina şi Republica Moldova. “Organizarea conferinţei a început în luna ianuarie şi sunt 23 de secţiuni tematice. Una dintre temele conferinţei este atenţia faţă de problemele contemporane într-un context contemporan. Astăzi (ieri - n. red.) vor fi trei secţiuni care se desfăşoară în paralel - «Inegalităţile vechi şi noi» coordonată de profesorul Kazimierz Slomczynski, de la Ohio State University, «Organizaţiile, factori cheie în procesul de reconstrucţie a stabilităţii sociale» coordonată de profesorul Marian Preda de la Universitatea din Bucureşti sau «Sociologia comunicării, cunoaşterii şi tehnologiei informaţie» coordonată de sociologul Vasile Dâncu”, a declarat Cristina Raţ, lector universitar la Facultatea de Sociologie a UBB.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Comenteaza