Clujul, cel mai “Schengen oraş” din afara spaţiului Schengen

Clujul, cel mai “Schengen oraş” din afara spaţiului Schengen
Poliţia clujeană a inaugurat ieri un centru de informare şi prevenţie a criminalităţii, în parteneriat cu direcţia Schengen din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) şi cu Guvernul federal german şi structurile administraţiei şi internelor din landul Baden-Wurttemberg.
Investiţia de circa 15.000 de euro aparţine Guvernului federal german şi reprezintă în practică un acord bilateral semnat în 2006 între ministerele de interne ale României şi Germaniei. La inaugurare au fost prezenţi coordonatorul de proiect Renato Gigliotti şi Dieter Balcerek, din partea poliţiei germane. “Deschiderea acestui centru de prevenire la Cluj reprezintă un obiectiv de etapă, nu este sfârşitul colaborării noastre. Criminalitatea nu cunoaşte frontiere în Europa. Nu vom încerca să prevenim aici doar marea criminalitate transfrontalieră, ci şi mica criminalitate, care deranjează foarte mult cetăţeanul în comunitatea în care locuieşte”, a explicat Gigliotti rostul centrului.

Primele subiecte pe marginea cărora clujenii vor fi informaţi şi educaţi să se protejeze sunt violenţa domestică şi criminalitatea care afectează persoanele în vârstă. La centrul situat în curtea interioară a primăriei “vechi”, de pe Bulevardul Eroilor nr. 1, vor lucra patru poliţişti din cadrul departamentului de prevenire al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Cluj, care vor avea la dispoziţie 70 de voluntari. Oficialii români prezenţi la ceremonia de tăiere a panglicii, din partea MAI, a Prefecturii clujene sau a Primăriei Cluj-Napoca, au subliniat pe rând importanţa colaborării româno-germane care ne aduce mai aproape de zona Schengen.

Aceasta, în ciuda faptului că data oficială a aderării României - stabilită pentru martie 2011 - este, deocamdată incertă, din pricina opoziţiei unor ţări din vestul Europei care consideră corupţia românească un impediment pentru unda verde în zona fără frontiere. “Întotdeauna am crezut că prevenirea este mai uşoară decât combaterea. Nu întâmplător deschidem azi acest spaţiu, cele 200 de camere de supraveghere din oraş sunt, de azi, funcţionale. Acest lucru reprezintă tot o metodă de prevenţie. Îndrăznesc să spun că suntem primul oraş Schengen din România”, a spus primarul Sorin Apostu. Astfel de centre de prevenire au mai fost deschise la Bucureşti, Sibiu şi Târgovişte.


Etichete
Comenteaza