Clujul, în topul elevilor expuși la accidente pe drumurile naționale

Clujul, în topul elevilor expuși la accidente pe drumurile naționale

Școlile din Cluj care se află în zona drumurilor naționale au fost selectate în cadrul unui program de prevenire a accidentelor rutiere.

735 de elevi din clasele a III-a și a IV-a, din 20 de școli, au participat la activități pentru siguranța rutieră în cadrul celei de-a treia ediții a programului „Drum sigur – ABCdar rutier”, derulat de Junior Achievment România.

Dezvoltate pe baza programei de educație rutieră, activitățile s-au desfășurat pe parcursul anului școlar 2017-2018, sub forma unui curs opțional. Programul a însumat 250 de ore de educație rutieră la clasă, susținute de către voluntari Holcim România, învățători și polițiști de la direcția rutieră, pe baza kit-ului educațional special creat și oferit gratuit claselor participante.

„Experiența de voluntariat la clasă a fost relevantă din perspectiva interacțiunii cu elevii; le-am aflat opiniile față de subiecte de siguranță rutieră, am descoperit perspectiva lor – corectă, matură – și am înțeles cât de responsabili sunt în ceea ce privește siguranța lor și a celor din jur. Ei vor contribui la creșterea nivelului de siguranță pe drumurile publice!”, a declarat Adriana Ilie, voluntar Holcim.

Școlile selectate pentru implementarea programului provin, în majoritate, din mediul rural și mic urban și sunt situate de-a lungul unor drumuri naționale din județe aflate în top în ceea ce privește incidența accidentelor soldate cu victime: Cluj, Argeș, Timiș, Brașov, Ilfov, Dâmbovița, Neamț și Bihor.

70% dintre elevii participanți au urmat pentru prima dată un program de educație rutieră, iar 45% afirmă că parcurg drumul până la școală fără să fie însoțiți de un adult. Elevii și-au însușit noțiuni și reguli privind deplasarea sigură pe drumurile publice ca pietoni sau ca pasageri în mașina familiei și în mijloacele de transport public, dezvoltându-și un comportament bazat pe normele de conduită preventivă.

Programul oferă elevilor posibilitatea de asimilare și exersare prin joc a regurilor de circulație. Din 2015, la acesta au participat 1.900 de elevi și 92 de profesori din 15 comunități: Cluj-Napoca, Turda (Cluj), Câmpulung, Cetățeni, Stâlpeni, Stoenești, Valea Mare-Pravăț (Argeș), Aleșd (Bihor), Brașov (Brașov), Tărtășești, Voinești (Dâmbovița), Chitila (Ilfov), Horia, Roman (Neamț) și Timișoara (Timiș).

Comenteaza