Clujul, încă fără vaccin antigripal gratuit. „Mulţi copii, vaccinaţi doar pe banii părinţilor"

Clujul, încă fără vaccin antigripal gratuit. „Mulţi copii, vaccinaţi doar pe banii părinţilor
Deşi suntem în a doua jumătate a lunii noiembrie şi frigul şi viruşii încep să ne creeze probleme, la Cluj nu a ajuns încă nici o doză de vaccin antigripal gratuit. Medicii aşteaptă încă măcar o parte din dozele cerute.

 

Odată ce urnele s-au deschis şi voturile s-au numărat, noi, românii de rând ne întoarcem la problemele grave ale tării, de data aceasta, din interiorul graniţelor. Cele mai mari probleme le întâlnim, din păcate, în domeniul sănătăţii.

Medicii clujeni speră să nu păţească ca şi anul trecut, când cea mai mare parte a vaccinurilor au venit în ianuarie şi n-au mai folosit la nimic.

În total am cerut ministerului Sănătăţii cam 50.000 de doze de vaccin antigripal pentru tot judeţul. Astăzi (n.r. luni) am primit fax de la minister că săptămâna asta putem să mergem să ridicăm prima tranşă de vaccinuri, în număr de 3.200, din care 200 vor merge la MAI şi MApN ", a declarat pentru ZIUA de CLUJ directorul executiv adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Cluj, dr. Mihai Moisescu.

Ministerul Sănătăţii asigură vaccinarea gratuită împotriva gripei pentru anumite grupuri de risc, cum ar fi bolnavii cronici, inclusiv copii cu boli cronice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, persoane în vârstă de peste 65 de ani, gravide, personal medical care intră în contact cu suspecţi de gripă. Singura mare problemă este aceea că dozele care sunt trimise în teritoriu sunt mult mai puţine decât cererile medicilor şi vin foarte târziu, când medicii nu le mai pot administra că nu mai au efect. Asta deşi pentru unele categorii de persoane, virusul gripal poate fi mortal.

Unii medici de familie clujeni spun că imunizarea împotriva gripei este bine să fie făcută după 15 octombrie, pentru că vaccinul are o perioadă de răspuns imunologic ( adică până îşi poate face efectul), de 15 zile. Alţii sunt de părere că şi acum , după jumătatea lunii noiembrie, dacă s-ar face, ar fi bine.

Directorul executiv al DSP Cluj, Mihai Moisescu, spune că săptămâna viitoare, cel mai probabil, cele 3000 de doze de vaccin vor ajunge la Cluj, dar încă nu ştie cum vor fi împărţite între medici de familie, spitale şi aşezămintele instituţionalizate, pentru că „aflăm de la minister, atunci când le ridicăm".

Despre când vor veni sau dacă vor veni şi celelalte doze solicitate, directorul DSP Cluj afirmă că doar ministerul Sănătăţii ştie.

Medicii de familie din Cluj se aşteptau oarecum la aşa ceva, având în vedere experienţa anilor trecuţi. Doamna doctor Emiliana Costiug a afla de la ZIUA de CLUJ că judeţul va primi prima tranşă, de 3000 de vaccinuri antigripale gratuite, săptămâna viitoare.

„Vă daţi seama, suntem aproape 400 de medici de familie în judeţ, nu primim nici măcar câte zece doze. Eu oricum le-am recomandat bolnavilor cronici şi celor cu grad de risc să-şi cumpere din farmacie vaccinul, costă circa 30 de lei, pentru că, de exemplu anul trecut a venit prima tranşă doar în 6 decembrie. Celelalte au venit în ianuarie, dar nici nu le-am mai ridicat, că nu îşi mai făceau efectul. Acum am cerut cam 200 de doze, la un număr total de pacienţi de circa 2000", afirmă medicul de familie Emiliana Costiug.

Un alt medic de familie clujean foarte cunoscut, dr. Ioan Mureşan, care are şi el pe listă câteva mii de pacienţi, a declarat pentru ZIUA de CLUJ că imunizarea ar trebui făcută acum, pentru că virusul gripal poate să apară în luna decembrie."Eu am cam 200-300 de pacienţi din grupele de risc care ar trebui vaccinaţi, dar am cerut doar 100 de doze pentru că anii trecuţi au venit prea târziu şi nu le-am mai putut folosi. Eu personal mi-am cumpărat ieri din farmacie cu 28 de lei vaccinul", spune doctorul Mureşan.

Potrivit medicului Ioan Mureşan, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă ca imunizarea împotriva gripei să fie făcută în lunile octombrie şi noiembrie, înainte de sezonul rece. De asemenea, medicul Emiliana Costiug spune că OMS recomandă vaccinarea gratuită a tuturor copiilor mici, dar acest lucru nu se întâmplă. „Ceilalţi copii, care nu sunt bolnavi cronici, se pot vaccina doar pe banii părinţilor", afirmă şi doctorul Ioan Mureşan.

Directorul executiv al DSP Cluj, Mihai Moisescu, afirmă că, de obicei, virusul gripal apare în a doua jumătate a lunii decembrie.

 

 

Comenteaza