Clujul, invadat de studenţi

Clujul, invadat de studenţi
Studenţii clujeni de la Universitatea Babeş-Bolyai şi Universitatea Tehnică Cluj-Napoca încep cursurile la facultăţi în această săptămână.
O parte dintre universităţile clujene îşi vor deschide astăzi porţile în faţa studenţilor veniţi să studieze la Cluj. Aceştia îi vor cunoaşte în cursul zilei de azi pe profesorii care le vor fi alături de-a lungul celor trei, patru sau cinci ani de studii în Cluj-Napoca.

Cei aproximativ 52.000 de studenţi de la Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) Cluj vor putea asista la deschiderea anului universitar la ora 10:00 în Aula Magna, de pe strada Mihail Kogălniceanu, unde rectorul UBB, Andrei Marga, va susţine o prelegere cu titlul “Universităţile în vremuri de criză”. La rândul lor, vor lua cuvântul în faţa studenţilor prorectorii UBB, Magyari Tivadar şi Rudolf Graf, precum şi decanul Facultăţii de Studii Europene, Ladislau Gyemant, şi Andrei Ciubuc, prefectul studenţilor.

Cei 13.000 de studenţi de la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca (UTCN) vor putea participa la deschiderea anului universitar care va avea loc, pentru fiecare dintre cele nouă facultăţi în parte, în intervalul 8:00-13:00. “La nivel de universitate, are loc o şedinţă festivă a Senatului la ora 9:00, în clădirea de pe strada Daicoviciu. Acolo, rectorul va prezenta decanii”, a declarat Daniel Sârb, purtătorul de cuvânt al UTCN. De asemenea, la Academia de Muzică “Gheorghe Dima” (AMDG) anul universitar începe astăzi.

Spre deosebire de UBB, AMDG sau UTCN, la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj anul universitar va începe săptămâna viitoare cu o festivitate la care şi-a confirmat prezenţa Daniel Funeriu, ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului. “Festivitatea de deschidere a anului universitar la USAMV va avea loc în 4 octombrie. Şi-au confirmat prezenţa ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, primarul Sorin Apostu, dar şi Ioan Popa, directorul general al firmei Transavia”, a declarat Sonia Sână, purtătorul de cuvânt al USAMV Cluj. În cadrul evenimentului, rectorul USAMV, Doru Pamfil va înmâna o bursă unui student cu rezultate excelente la învăţătură, iar alţi trei studenţi vor beneficia de burse din partea Agraria, a Clubului Rotary Cetăţuie şi a Clubului Lions “Ioan Georgiu”. “La final va avea loc un spectacol al ansamblului «Tradiţii» al studenţilor USAMV”, a precizat Sână. USAMV are în acest an universitar aproximativ 7.000 de studenţi.

Conducerea Universităţii de Medicină şi Farmacie “Iuliu Haţieganu” (UMF) Cluj nu va organiza o festivitate de deschidere a anului universitar pentru studenţii săi. “Vom începe cursurile în 4 octombrie. Noi niciodată n-am făcut o festivitate de deschidere. Cursurile încep întotdeauna în ziua de luni a săptămânii începutului de an universitar.Studenţilor li s-au pregătit orarele, vor primi şi repartiţii în cămine şi va începe activitatea didactică. După primele două săptămâni de cursuri, conducerea facultăţilor se întâlneşte cu studenţii din anul I, care cunosc profesorii, ierarhia universitară, li se prezintă universitatea, regimul activităţilor didactice şi îşi primesc carnetele de studenţi”, a declarat Marius Bojiţă, preşedintele UMF Cluj. El a explicat că la acea întâlnire studenţii îşi aleg şi reprezentanţii. La UMF Cluj studiază în acest an universitar aproximativ 8.000 de studenţi.

Ministrul Educaţiei vine la Cluj

“Festivitatea de deschidere a anului universitar la USAMV va avea loc în 4 octombrie. Şi-a confirmat prezenţa ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu (foto)” ne-a declarat Sonia Sână, purtător de cuvânt al USAMV.

Comenteaza