Clujul, lăsat cu prea puţine vaccinuri antigripale

Clujul, lăsat cu prea puţine vaccinuri antigripale
Direcţia de Sănătate Publică Cluj a primit de la Ministerul Sănătăţii doar 13.000 din cele 73.000 de doze de vaccin antigripal pe care le-a solicitat.

Clujul a primit de la Ministerul Sănătăţii Publice un număr insuficient de doze de vaccin antigripal. Medicii clujeni de familie sunt nemulţumiţi de numărul mic de doze de vaccinuri antigripale care au sosit la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Cluj şi speră că Ministerul Sănătăţii să trimită necesarul pentru imunizarea populaţiei.

"Necesarul de doze de vaccin antigripal este de 73.000 de doze şi am primit doar 13.400. Nu sunt de ajuns, este doar 18% din cantitatea cerută. Sperăm să mai primim vaccinuri şi să fie o cantitate mai mare", a declarat Mihai Moisescu, directorul adjunct al DSP Cluj. Dozele de vaccinuri primite de DSP Cluj vor fi distribuite mai departe medicilor de familie, care vor imuniza populaţia cu risc. "În primul rând, vor fi imunizate gravidele pentru că este un vaccin inactiv şi pot fi vaccinate din primul trimestru de sarcină. După se vor vaccina grupele de populaţie tinere, copiii sau vârstnicii, persoanele care au boli cronice, persoanele instituţionalizate, personalul medico-sanitar care intervine şi trebuie protejat şi persoanele cu răspundere cheie în societate care nu pot fi înlocuite de pe azi pe mâine", a explicat Moisescu.
Medicul de familie Ioan Mureşan susţine că numărul dozelor de vaccin primite de la DSP este insuficient. "Noi am cerut, în luna septembrie, un necesar în funcţie de structura pacienţilor pe care îi avem pe listă, mai ales pentru pacienţii cu boli cronice şi pentru pacienţii peste 65 de ani. Eu am cerut o sută de doze, însă dacă DSP-ul a primit 18% din necesar înseamnă că vor fi puţine", a declarat Mureşan. El speră ca Ministerul Sănătăţii să trimită necesarul de vaccinuri antigripale înainte de a scădea temperaturile sub zero grade Celsius. " Anul trecut am primit cinci sau zece doze în această perioadă şi am primit restul de doze între Crăciun şi anul nou. Sperăm să ne mai dea şi în luna decembrie diferenţa de doze până când nu începe să vină iarna cu adevărat. Necesarul pentru cabinetul nostru ar fi de 100 de doze, dar sunt colegi care au pacienţi mai mulţi şi au cerut 150 de doze. Având în vedere perioada de două săptămâni până începe să crească titlul de anticorpi, ar fi bine ca vaccinarea să înceapă cât nu sunt temperaturi sub zero grade", a spus medicul. El a făcut şi recomandări pentru clujenii care vor să se ferească de viroze. "Pentru a se feri de viroze oamenii ar trebui să ia măsuri igienico-dietetice simple: să se îmbrace corespunzător anotimpului, să îşi încălzească locuinţele, să consume lichide, fructe, legume. Dacă sunt bolnavi, ei trebuie să stea acasă atât adulţii,cât şi copiii pentru a nu transmite boala mai departe colegilor de şcoală sau de serviciu", a precizat Mureşan.

În Cluj-Napoca, vaccinul antigripal se vinde cu preţuri între 25 şi 29 de lei. "O să primim vaccinuri antigripale în această după amiază, iar preţurile vor fi de 27-28 de lei", a declarat o angajată a farmaciei Cameea din Mărăşti. La rândul lor, angajaţii farmaciei 2M din cartierul Gheorgheni aşteaptă să primească vaccinurile antigripale care se vor vinde cu 28-29 de lei doza.

"În fiecare an sunt întârzieri cu vaccinurile pentru că aprovizionarea nu este făcută la timp. Numărul de vaccinuri nu ajung pentru toţi bătrânii sau copiii", este de părere Emilia C., o pensionară care locuieşte în cartierul Mănăştur. Pensionara refuză să se vaccineze antigripal. "Eu nu m-am vaccinat niciodată pentru că am văzut că rudele mele după vaccin totdeauna au fost mai răcite. Eu mă tratez cu ceaiuri", a adăugat femeia.

 

 

Comenteaza