Clujul, ridiculizat a doua oară de Blick

Clujul, ridiculizat a doua oară de Blick
Un tânăr de 22 de ani din Cluj a trimis o scrisoare redacţiei tabloidului Blick din Elveţia, în care s-a dat drept consilierul de imagine al primăriei. El a primit un răspuns ironic de la ziariştii elveţieni.
Scandalul de imagine al Clujului, iscat după ce publicaţia elveţiană Blick a dat - în ajunul meciului CFR- FC Basel - un reportaj în care asociază regiunea de pe Someş cu o ţară din lumea a treia, africană, a convins un tânăr clujean să ceară explicaţii direct de la sursă. El s-a dat drept consilier al primăriei clujene şi a trimis un e-mail redactorului care a semnat articolul denigrator.

“Am văzut articolul în cauză, l-am citit şi în germană, ca să văd dacă nu era denaturată traducerea. M-am simţit atins că a fost relevată în acel material de presă doar partea negativă a oraşului. Am vrut să las un comentariu, însă blocaseră accesul după ce foarte mulţi clujeni, vorbitori de limba germană, au intrat pe site-ul lor”, a declarat un tânăr, de 22 de ani, din Cluj-Napoca. El spune că mult prea des stereotipiile promovate în presa occidentală lezează, de fapt, imaginea României.

“Am de-a face cu străinii, cu germanii, cu elveţienii chiar, şi mă lovesc mereu de aceleaşi stereotipii”, mai spune tânărul. Ca să se facă auzit, el a trimis un articol jurnalistului Von Heiko Ostendorp, cel care a semnat articolul cu pricina. “Am spus că sunt consilier al primăriei, că imaginea oraşului a fost afectată în urma articolului subiectiv publicat de ei. M-am gândit că doar aşa voi primi un răspuns, altfel cred că m-ar fi ignorat”, a afirmat clujeanul.

În replică, el a primit un e-mail semnat chiar de redactorul-şef al publicaţiei Blick.ch, Rolf Cavalli. “Are un ton ironic, ne cam ia peste picior, spune că, dacă am fost atât de afectaţi, primarul să îşi facă poză lângă ceva frumos din Cluj şi să o trimită la redacţia lor”, spune, nesatisfăcut, tânărul justiţiar clujean.

Reamintim că în ziua meciului CFR-FC Basel, disputat pe stadionul “Dr.Constantin Rădulescu”, tabloidul Blick.ch a publicat o serie de peste 20 de fotografii în care era înfăţişat oraşul Cluj-Napoca în ipostaze de la groapa de gunoi Pata Rât, strada Byron, cimitirul de maşini de pe str. Maşiniştilor, precum şi animale moarte sau care se adapă în bălţi pline ochi de gunoaie. În articolul ziariştilor elveţieni se spunea că în Cluj apa şi electricitatea sunt un lux.

Tabloidul a şters articolul despre Cluj


Publicaţia elveţiană a anulat articolul în care municipiul Cluj-Napoca a fost prezentat într-un mod defavorabil. După ce atât municipalitatea clujeană, cât şi presa ori cititorii au reacţionat la modul în care a fost descris municipiul Cluj-Napoca în Blick, materialul a fost şters de pe site-ul publicaţiei.

Răspunsul celor de la Blick


Tânărul clujean a primit următorul răspuns din partea Blick: “Nu era în intenţia noastră să vă discredităm oraşul. A fost o scurtă prezentare a reporterului nostru înainte de meci. Multe fotografii, care arată lucruri mult mai rele, nu le-am publicat în ziar, în mod voit. Aveţi dreptate, părţilor frumoase ale Clujului nu le-am acordat destulă atenţie. Putem recupera, însă, cu ocazia unui alt articol. Propunere: primarul dumneavoastră scrie un text, pentru BLICK, cu titlul «Acestea sunt părţile frumoase ale Clujului!» La asta, o fotografie a primarului înaintea unui loc frumos din oraş. Aştept cu bucurie răspunsul dumneavoastră pozitiv. Toate cele bune, Rolf Cavalli!”.

Etichete
Comenteaza