Clujul va avea o nouă Secţie de Hematologie unde se va face şi transplant de măduvă. Medicii clujeni se vor specializa în Germania şi SUA FOTO

Clujul va avea o nouă Secţie de Hematologie unde se va face şi transplant de măduvă. Medicii clujeni se vor specializa în Germania şi SUA  FOTO
Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a participat vineri la Cluj la începerea lucrărilor la noua Secţie de Hematologie a Institutului Oncologic, unde se va putea face şi transplant de măduvă.

Ministrul Sănătăţii a declarat că este vorba de o investiţie de peste 4 milioane de euro, iar banii sunt alocaţi de Ministerul Sănătăţii, care ar urma să fie gata în circa 2 ani de zile. Ministrul a promis că nu vor fi probleme cu alocarea fondurilor pentru noua secţie. Acesta a anunţat şi alte investiţii care s-au făcut şi se vor face în Institutul Oncologic din Cluj în perioada următoare.

„În afară de această investiţie pe care tocmai aţi văzut că managerul spitalului a demarat-o, am fost şi am participat la recepţionarea celor 7 aparate de anestezie dintr-un total de 277 de maşini de anestezie pe care Guvernul României prin programul Băncii Mondiale le-a distribuit în ţară. 170 de astfel de maşini sunt instalate deja. (...) În afară de aceste investiţii avem în derulare pe procedură achiziţie de aparate de ventilaţie pentru pacienţii din terapie intensivă, echipamente pentru unităţile de primire a urgenţelor şi echipamente pentru secţiile de terapie intensivă, inclusiv paturi. Deasemenea, urmează să se finalizeze procedura de achiziţie, săptămâna viitoare se va anunţa câştigătorul, pentru primele aparate de radioterapie. Primele aparate de radioterapie vor intra în dotarea spitalelor din Bucureşti, Constanţa, Galaţi şi Baia Mare, iar la sfârşitul anului avem un al doilea set de aparate de radioterapie, care vor intra la Craiova, Cluj, Timişoara, Oradea şi Târgu Mureş. Vreau să precizez că în paralel cu a doua etapă de achiziţie a aparatelor de terapie, se demarează tot aici la Cluj construcţia unui buncăr nou pentru un aparat de radioterapie care va fi cel mai performant din ţară, proiectul este depus deja la Ministerul Sănătăţii. Toate aceste investiţii se realizează pe un program al Băncii Mondiale", a afirmat Ministrul Sănătăţii.

Directorul medical al Institutului Oncologic Cluj, Achimaş Cadariu, fost ministru al Sănătăţii în Guvernul Cioloş, a spus că Secţia de Hematologie ar trebui finalizată în doi ani după care urmează să fie mutată actuala secţie care funcţionează în vechiul sediu al Institutului Oncologic şi să pornească procedurile inclusiv cele de transplant medular.

„Secţia va avea 56 de paturi în spitalizare continuă şi 7 paturi în spitalizare de zi. Numărul de cazuri creşte constant, am ajuns undeva în jur de 16.000 de cazuri în zona de hematologie dar sigur că va fi un mare plus transplantul medular care aşa cum ştiţi nu se face încă în centrul nostru medical. Transplantul medular în ţara noastră se face în acest moment doar la Institutul Fundeni din Bucureşti şi la Timişoara", a arătat directorul medical al Institutului Oncologic Cluj, Achimaş Cadariu.

Directorul medical a mai spus că în această perioadă până ce secţia va fi gata, medici clujeni vor urma stagii de pregătire pentru transplant medular atât la Fundeni cât şi la clinici de specialitate din străinătate în Germania şi SUA.

 

Comenteaza