Foto Colecție cu specii de fluturi rari la Muzeul Zoologic din Cluj

Colecție cu specii de fluturi rari la Muzeul Zoologic din Cluj
Colecție cu specii de fluturi rari, la Muzeul Zoologic din Cluj
Colecție cu specii de fluturi rari, la Muzeul Zoologic din Cluj
Colecție cu specii de fluturi rari, la Muzeul Zoologic din Cluj

Colecția donată Muzeului Zoologic al UBB este una importantă și valoroasă din punct de vedere științific, dar și  a modului de preparare și conservare a materialului conferă acestei colecții o ridicată valoare estetică.

Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitaţi pagina principală ZIUA DE CLUJ

Muzeul Zoologic al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca a primit recent o colecție valoroasă de fluturi – Colecția de Lepidoptere Marg-Wladimir Manoliu.

"Colecția este una importantă și valoroasă din punct de vedere științific, cuprinzând numeroase specii de fluturi rari. De asemenea, modul de preparare și conservare a materialului conferă acestei colecții o ridicată valoare estetică. În perioada următoare, colecția urmează să fie inventariată, catalogată și valorificată din punct de vedere științific de către specialiștii UBB", transmite UBB.

Printre speciile care se regăsesc în colecție se află Albăstrelul transilvan, întâlnit pe pantele însorite de la Suatu, fluturii din grupul Maculinea, Colias myrmidone sau fluturele Apollo, specii devenite azi rare, protejate prin lege, dar și specii mai des întâlnite, unele chiar și în orașul Cluj-Napoca, precum fluturele Ochi de Păun sau Coada rândunicii.

Colecția a fost donată Muzeului Zoologic al UBB de către cei doi fii ai lui M. W. Manoliu, Mirel Radu Manoliu, respectiv Călin Mărgărit Manoliu, în calitate de moștenitori. Preluarea donației s-a desfășurat sub coordonarea Direcției Patrimoniu Cultural Universitar – Serviciul Muzee.

M. W. Manoliu a fost un pasionat entomolog amator care a colectat, pregătit și etichetat, cu rigurozitate științifică, diverse specii de fluturi din împrejurimile Clujului și nu numai. Încununarea muncii de o viață a acestuia se reflectă în colecția lăsată în urmă, colecție ce cuprinde câteva mii de exemplare. A corespondat și colaborat cu entomologii și colecționarii din țară și, prin schimburi de fluturi, și-a îmbogățit colecția cu unele specii rare și cu câțiva fluturi exotici.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Loading...
Comenteaza