Şcolile care în 2013 vor trebui să elibereze spaţiile retrocedate

Şcolile care în 2013 vor trebui să elibereze spaţiile retrocedate
Mai multe clădiri sau grădiniţe ale căror clădiri au fost retrocedate foştilor proprietari ar trebui eliberate în anul următor.

Cele mai multe şcoli sau grădiniţe clujene, 22, au fost retrocedate în ultimii ani Episcopiei Reformate din Ardeal. Totuşi, există şi grădiniţe care au fost retrocedate unor persoane fizice. Deşi termenele de eliberare pentru unele dintre aceste spaţii sunt în anul următor, soluţia pentru ca grădiniţele să poată funcţiona este încheierea unor contracte de închiriere.

Astfel, în situaţia de a elibera spaţiile în care funcţionează anul următor se află Grădiniţa Cristorel din comuna Aşchileu, structurile Grădiniţei „Bambi" din Cluj-Napoca, Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă şi Şcoala de Muzică „Augustin Bena". Grădiniţa Cristorel din comuna Aşchileu ar trebui să elibereze spaţiul în care funcţionează, spaţiu retrocedat Parohiei Reformate din localitate, în luna mai a anului următor. „Nu o să plătim chirie pentru că proprietarii clădirii ne sunt datori deoarece fostul primar a făcut reparaţii capitale în acest spaţiu", a declarat Ioan Porumb, primarul comunei Aşchileu. El are în plan construirea în localitate a unei grădiniţe pentru care a făcut şi o licitaţie publică. „O să construim o nouă grădiniţă în sat pentru că avem un teren disponibil. Am terminat licitaţia pentru construcţia grădiniţei care va costa 600.000 de lei şi care va fi gata în doi ani. Ne-am înţeles cu cei de la Parohia Reformată cu privire la spaţiul unde funcţionează grădiniţa ca să mai stăm acolo încă câţiva ani până va fi gata noua clădire", a precizat primarul comunei Aşchileu.

Conform unei situaţii a Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj, structurile I şi II ale grădiniţei "Bambi" au fost retrocedate unor persoane fizice. Dacă pentru structura I a grădiniţei contractul de închiriere a fost prelungit încă din vară, conducerea unităţii de învăţământ a discutat şi cu proprietarii structurii II al cărei contract de închiriere ar fi expirat în luna februarie. " Am făcut un nou contract de închiriere şi chiria a rămas de 4.000 de lei. Noi am avut şansa de a avea proprietari cu care se poate discuta şi care ne-au permis să facem circuitele necesare pentru ca grădiniţa să fie în regulă. Proprietarii ne-au înţeles şi când le-am cerut renegocierea chiriilor în 2009 şi au acceptat să le scadă", a explicat Mariana Miclea, directoarea grădiniţei "Bambi".

Clădirea Centrului pentru Educaţie Incluzivă a fost retrocedată Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia şi ar trebui eliberată în luna octombrie a anului următor. „Am discutat cu Consiliul Judeţean, cu Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj şi se caută variante pentru funcţionarea în continuare a şcolii. Una dintre variante ar fi negocierea în continuare a chiriei", a declarat Vasilica Cismaşu, directoarea Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă, unde învaţă 161 de copii.

Reprezentanţii Arhiepiescopiei Romano-Catolice de Alba Iulia sunt de acord cu prelungirea chiriei. "Legea spune că atunci când se retrocedează o clădire în care funcţionează o instituţie publică există o perioadă de cinci ani în care nu se poate schimba destinaţia imobilului. După expirarea acestei perioade având în vedere că nu se identifică spaţii, noi prelungim contractul de închiriere cu 5-10-15 ani, în funcţie de situaţie", a declarat Komaromi Attila, avocatul Arhiepiscopiei Romano-Catolice. Consiliul Judeţean Cluj a plătit în ultimii ani o chirie lunară pentru spaţiul şcolii de câte 16.000 de lei pe lună. "Plata chiriei este o soluţie temporară care s-a prelungit foarte mult timp mai ales că şcoala funcţionează în trei spaţii diferite. Sperăm ca până la sfârşitul anului şcolar 2012-2013 să găsim o alternativă astfel încât şcoala să funcţioneze într-un singur spaţiu şi fără să plătim chirie", a declarat Cornelia Trif, purtătorul de cuvânt al CJ Cluj.

De asemenea, Şcoala de Muzică "Augustin Bena" ar trebui să elibereze spaţiul în care funcţionează în luna aprilie a anului viitor. Şcoala a fost retrocedată Comunităţii Evreilor din Cluj-Napoca. "Noi anual prelungim acel contract de închiriere, spaţiul este dat în chirie de peste 20 de ani. Era şi în trecut şcoală de muzică. Noi avem de gând ca în viitorul mai îndepărtat să unim toate instituţiile comunităţii noastre şi să le mutăm pe strada Horea, dar până atunci, până nu se face studiul de fezabilitate şi nu se vede de ce mai este nevoie, vom mai prelungi contractul", a declarat Robert Schwartz, preşedintele Comunităţii Evreilor. Liceul de Protecţia Mediului din Cluj este în curs de retrocedare către Eparhia Reformată. „Mă gândesc să mutăm acest liceu în altă locaţie ca să nu mai plătesc chirie. În proporţie de 95% avem o variantă care este bătută în cuie şi urmează să am o întâlnire cu primarul Emil Boc cu privire la acest lucru", a declarat Valentin Cuibus, inspectorul general al ISJ Cluj. Mai mult, el doreşte să mute câteva grădiniţe care urmau să fie construite în mediul rural, printr-un program susţinut de Banca Mondială, în Cluj-Napoca.

 

Comenteaza