Şcolile private clujene, lipsite de fonduri de la bugetul de stat de Ministerul Educaţiei

Şcolile private clujene, lipsite de fonduri de la bugetul de stat de Ministerul Educaţiei
O ordonanţă de urgenţă dată în luna decembrie a anului trecut a fostului ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, amână până la 31 decembrie finanţarea şcolilor private

Unităţile de învăţământ private din Cluj nu vor primi în acest an bani de la bugetul de stat aşa cum prevede Legea Educaţiei, având în vedere principiul "finanţarea urmăreşte elevul". Măsura a fost luată de fostul Ministrul al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, prin ordonanţa de urgenţă 92 din luna decembrie a anului trecut. Reprezentanţii Şcolii private "Elf" din Cluj-Napoca au anunţat că intenţionează să dea în judecată Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS), pentru perioada septembrie-decembrie, în care ar fi trebuit să primească bani de la bugetul de stat pentru elevii şcolii.

Legea Educaţiei prevede la articolul 9, alineatul 2 că: "Statul asigură finanţarea de bază pentru toţi preşcolarii şi pentru toţi elevii din învăţământul de stat, particular şi confesional, precum şi pentru cel postliceal de stat. Finanţarea se face în baza şi în limitele costului standard per elev sau per perşcolar după metodologia elaboratată de MECTS". Ordonanţa de urgenţă 92 din decembrie 2012 amână însă finanţarea pentru unităţile de învăţământ private până la 31 decembrie 2013. "Prevederile art. 9 alin. (2) şi art. 101 alin. (2) referitoare la finanţarea de bază pentru învăţământul preuniversitar particular şi confesional acreditat, precum şi prevederile art. 27 alin. (6) şi art. 361 alin. (3) lit. e) din Legea Educaţiei Naţionale nr. 1 din 2011 , publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 18 din 10 ianuarie 2011, cu modificările şi completările ulterioare, se prorogă până la data de 31 decembrie 2013", se arată în Ordonanţa 92.

"Normal, finanţarea însoţeşte elevul unde merge la şcoală. În prezent, finanţarea per elev la nivelul consiliilor locale nu acoperă decât parţial costurile. Finanţarea e diferită în funcţie de şcoală şi poate fi de 2.400-2.800 de lei, dar sumele cheltuite real sunt mult mai mari", a declarat Valentin Cuibus, inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj. El a explicat şi motivele care fac ca finanţarea învăţământului pentru elevii din şcolile particulare lipseşte. "Nefiind suficiente fonduri, se pune problema că cei din privat îşi pot permite să plătească, dar corect ar fi ca finanţarea să meargă după elev. Să dai cât poţi să aloci, iar diferenţa să o plătescă părintele care decide că pentru copilul lui este mai potrivită o şcoală privată", a precizat Cuibus.
Reprezentanţii Şcolii particulare "Elf" sunt nemulţumiţi de situaţia creată de amânarea finanţării şi susţin că taxele pentru copiii care învaţă la şcoli private ar fi mai mici în cazul în care s-ar aloca fonduri. „Foarte tare ne afectează ordonanţa. Noi de doi ani nu ne putem face un buget, nu ştim care va fi taxa din cauza ministerului. E o încălcare a constituţiei, pentru că finanţare este pentru elev, nu pentru învăţământul particular. E o încălcare a Legii Educaţiei. Noi vom acţiona Ministerul Educaţiei în instanţă pentru perioada septembrie-decembrie, când au dat ordinul. Îi vom acţiona în judecată împreună cu o asociaţiei din Cluj", a declarat Marcela Pop, preşedinte al Şcolii Elf, unde învaţă 180 de copii. Aici, taxa de şcolarizare este de 790 de lei lunar pentru elevii care nu fraţi în aceeaşi unitate de învăţământ. „Unde sunt mai mulţi fraţi care învaţă la noi oferim burse şi reduceri. Taxa de şcolarizare am stabilit-o la 1 noiembrie din cauza Ministerului Educaţiei, altfel era mai mică", a precizat Pop. Grădiniţa „Elf" este frecventată de 250 de copii.

 

Etichete
Comenteaza