Comisia Europeană prezintă pașaportul COVID

Comisia Europeană prezintă pașaportul COVID

Comisia Europeană urmează să prezinte miercuri în linii mari ”paşaportul verde digital” menit să le permită europenilor să călătorească în interiorul Uniunii Europene.

Comisia Europeană urmează să-şi prezinte miercuri planul cu privire la turism şi sănătate, denumit ”paşaportul verde digital”, relatează Euronews.

Acest plan urmează să le permită europenilor să plece în vacanţă în alte state membre UE, o revendicare urgentă a sectorului turismului, odată cu apropierea sezonului estival.

”Pentru noi, agenţiile de turism, acest certificat este o speranţă. Pentru că el va ajuta oamenii să călătorească din nou. De anul trecut, din martie 2020, activitatea turistică este foarte slabă”, declară directorul agenţiei belgiene de turism Eagle Travel David Reculez, potrivit News.ro.

Potrivit Eurostat, numărul de nopţi în unităţi de cazare turistice a scăut cu peste jumătate în UE în 2020 faţă de anul dinainte. În ţări ca Grecia, Malta sau Cipru, scăderea depăşeşte 70%.

Ideea planului este să le permită să călătorească celor care au fost vaccinaţi cu unul dintre vaccinurile aprobate de către Agenţia Euroeană a Medicamentului (EMA), dar şi persoanelor care prezintă un test negativ.

Paşaportul este necesar, pe de altă parte, să respecte protecţia datelor şi confidenţialitatea. Alt obiectiv al planului este ca redeschiderea turismului să fie coordonată în toate statele membre UE, în vederea evitării unor decizii asimetrice.

Liderii statelor din Uniunea Europeană au păreri împărțite în privința unui pașaport digital de vaccinare care să stea la baza liberei circulaţii în spaţiul UE. Dacă unele țări văd în acest document salvarea sezonului turistic estival 2021, altele consideră că circulația pe baza unui astfel de document ar duce la o discriminare, având în vedere că procentul persoanelor vaccinate este încă unul scăzut. Pașaportul de vaccinare ar putea fi funcțional din luna iulie.

Comenteaza