Comisia Europeană: Vaccinarea să înceapă pe 27 decembrie în toate țările UE

Comisia Europeană: Vaccinarea să înceapă pe 27 decembrie în toate țările UE

Ursula von der Leyen a anunțat că toate cele 27 de state membre al UE vor putea să înceapă campaniile de vaccinare în acceași zi, preconizând data de 27 decembrie. Recent, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a precizat că va autoriza vaccinul Pfizer/BioNTech cu opt zile mai devreme decât era stabilit. "Este un cadou de Crăciun pentru toți cetățenii", a afirmat și vicepreședintele Comisiei Europene. 

"În sfârşit, de acum într-o săptămână, primul vaccin va fi autorizat, aşadar vaccinările vor putea începe imediat în toate statele UE. Este o sarcină imensă', a declarat președinta Comisiei Europene în Parlamentul European. 

"Să începem, deci, cât mai curând posibil această campanie de vaccinare, împreună, în 27 decembrie, cu un debut în aceeaşi zi", a mai spus Ursula von der Leyen. 

Afirmațiile șefei executivului european au fost întărite și de Margaritis Schinas, vicepreşedinte al Comisiei Europene, în cadrul unui interviu. Acesta a spus că "vaccinul va fi un cadou de Crăciun pentru toţi cetăţenii continentului nostru".

Agenția Națională a Medicamentului a anunțat că va autoriza vaccinul Pfizer-BioNTech pe 21 decembrie

EMA a anunţat marţi că va lua pe 21 decembrie o decizie cu privire la autorizarea vaccinului Pfizer/BioNTech, cu opt zile mai devreme decât era planificat, notează Agerpres.

După autorizarea de către EMA, Comisia Europeană va lucra cu "viteză supersonică" pentru a da propria aprobare vaccinului, ceea ce ar putea interveni în termen de două zile, a explicat Schinas.

"Vom face în două zile o muncă ce durează în mod normal două luni", a spus el, menţionând că aceasta va permite ţărilor UE să înceapă vaccinările în jurul datei de 26 decembrie.

Italia, Germania, Franţa, Spania, Belgia, Olanda, Luxemburg şi Elveţia au anunţat marţi că îşi vor coordona lansarea programelor de vaccinare.

Potrivit lui Schinas, Comisia va lansa o campanie de informare a publicului în sprijinul programelor de vaccinare, el declarându-se dispus să se implice personal în convingerea scepticilor.

"Am avut COVID în octombrie. Dacă cineva nu crede în virus, trimiteţi-l la mine şi îi vor spune ce înseamnă să lupţi din greu împotriva acestei boli de pe un pat din spital", a afirmat Schinas în interviu.

Comenteaza