Comisie de anchetă la Sala Polivalentă în cazul copilului căzut în gol

Comisie de anchetă la Sala Polivalentă în cazul copilului căzut în gol
Primarul Clujului, Emil Boc, a dispus constituirea unei comisii tehnice de anchetă coordonate de viceprimarul Gheorghe Șurubaru care va stabili circumstanţele şi cauzele producerii incidentului, responsabilităţile factorilor implicaţi (constructor, furnizor de echipamente, organizator, administrația sălii).

"Comisia va dispune măsurile necesare pentru a preveni astfel de evenimente în viitor. Sala Polivalentă se află în administrarea societăţii comerciale Sala Polivalentă şi este condusă de un Consiliu de Administraţie numit de Consiliul Local Cluj-Napoca.

Accidentul produs în timpul evenimentului din seara de 12 martie este regretabil, ne exprimăm întreaga compasiune pentru suferinţa produsă atât tânărului accidentat, cât şi familiei sale şi ne vom asigura că toate măsurile vor fi luate în cel mai scurt timp pentru a nu permite ca un astfel de incident să nu se repete", a declarat Boc.

Un copil de nouă ani a căzut în gol de la 4 m într-un spațiu liber dintre trepte, și-a rupt o mână și s-a lovit la cap după ce a încercat să ajungă în tribuna unde avea bilet la partida de sâmbătă seară "U" BT Cluj - CSM Oradea. El făcea parte dintr-un grup de 20 de tineri și a alunecat într-un spațiu gol de 30 cm unde era o tribună retractabilă. Băiatul a fost dus de urgență la spital.

Sala Polivalentă a fost inaugurată în 2014 şi reprezintă o investiţie a Primăriei Cluj-Napoca, de 70 de milioane de lei. Ea a fost inaugurată în 2014 și poate găzdui 7.227 spectatori la jocurile de echipă în sală, 9.700 la meciurile de box și până la 10.000 pe gradene și în picioare la concerte. Licitația pentru construirea sălii a fost anunțată pe 4 noiembrie 2010, prin intermediul SEAP, ulterior amânată până pe 19 noiembrie 2010. În urma licitației, Primăria Cluj-Napoca a atribuit contractul ofertantului CON-A SA, în asociere cu Inter Sport, Nisal, Dico și Țigănaș și Plan 31 Ro. Contracandidații celor de la CON-A au fost Dafora și ACI Cluj-Napoca.

Pe 31 decembrie 2013, primăria și asocierea câștigătoare au încheiat contractul de lucrări de 43,2 milioane de lei. În final, CON-A și asociații săi au încasat pe cele două contracte o sumă apropiată de estimarea financiară inițială a primăriei și mult mai mare decât oferta lor din 2010. Lucrările au fost repornite și au durat până în septembrie 2014. Procedurile de recepție s-au terminat pe 15 octombrie 2014. Consiliul Local a emis o hotărâre ca administrarea urmează să se facă prin gestiune indirectă de către o societate pe acțiuni intitulată Sala Polivalentă. 

Administrația sălii: defect de construcție

Poliţiștii au început cercetările pentru vătămare corporală din culpă, deși nu a fost depusă nicio plângere în acest caz. ”Băieţelul a căzut în spatele tribunei retractabile, care se foloseşte doar la anumite evenimente sportive. A rămas o gaură în urma construcţiei. A fost un defect de construcţie.

Noi am sesizat de un an şi jumătate constructorul, au intervenit, dar nu au remediat. Trebuie să stabilim exact cum s-a întâmplat să cadă acel copil de la o înălţime de circa 4 metri. Nu vom mai folosi acea tribună retractabilă până nu se remediază problema”, au spus reprezentanții Sălii Polivalente, citați de Mediafax.

Directorul medical al Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj, Călin Lazăr, a declarat că băiatul a suferit un traumatism cranio-cerebral şi şi-a fracturat mâna stângă, fiind ţinut sub supraveghere medicală. Mai rămâne şi duminică internat, sub supraveghere. I s-au făcut toate investigaţiile. Prognosticul este bun, nu pune probleme neurochirurgicale”, a spus Lazăr.

Reacţia PSD: Convocarea directorului şi a membrilor C.A.

Grupul consilierilor social-democrați solicită o convocare de urgență a directorului Sălii Polivalente și a întregului Consiliu de Administrație, pentru o audiere în fața grupurilor de consilieri, pentru luni, ora 13:00, la Primăria Cluj-Napoca.

"Grupul PSD invită la această audiere toate grupurile politice din Consiliul Local care doresc să se implice în soluționarea de urgență a problemei și a tăcerii pe acest subiect".

Reacţia consilierilor locali PNL:  "Aşteptăm rezultatele anchetei"

Grupul de consilieri locali ai PNL Cluj-Napoca şi-au exprimat regretul profund cu privire la incidentul petrecut vineri seara la Sala Polivalentă. Ei au transmis familiei speranţa într-o însănătoşire rapidă şi completă a copilului, însă consideră, în acelaşi timp, că în astfel de situaţii singurele verificări şi anchete adecvate sunt cele instituţionale, prevăzute de legislaţia în vigoare.

Ei consideră oportună Comisia de Anchetă Administrativă înfiinţată de Primăria Cluj-Napoca duminică. De asemenea, grupul de consilieri locali liberali au afirmat că îşi asumă responsabilitatea de a aplica de îndată toate măsurile care vor fi recomandate de aceasta astfel încât astfel de cazuri să nu se mai repete şi să fie sancţionate persoanele juridice şi/sau fizice care se vor dovedi a fi responsabile de producerea acestui nefericit accident.

 

Comenteaza