Condiţii inumane pentru românii plecaţi la muncă în Germania. "Carantinaţi" în barăci, nu pot să-şi aleagă angajatorul, iar salariile lasă de dorit

Condiţii inumane pentru românii plecaţi la muncă în Germania. "Carantinaţi" în barăci, nu pot să-şi aleagă angajatorul, iar salariile lasă de dorit

Zeci de mii de români au plecat, în plină pandemie, la muncă sezonieră în Germania. O parte s-au îmbarcat de pe Aeroportul Cluj, unde au fost probleme privind distanţarea socială. Nici în străinătate, se pare, nu au parte de condiţii mai bune.

Sepsi Szabolcs, din cadrul proiectului Faire Mobilitat, a vorbit cu DW despre situația muncitorilor români.

  • Întreaga acțiune este realizată în grabă și, după toate aparențele, fără un plan concret. Până acum nu s-a ținut aproape deloc seama de dreptul muncii. Din experiența anilor trecuți, știm că foarte des sunt încălcate prevederile în vigoare. În centrele de consiliere ne confruntăm aproape zilnic cu probleme de genul: nu se plătește salariul minim pe economie (9,35 euro/oră), se deduc ilegal sume din plăţile finale, se stabilesc cote de acord ilegale, lipsesc asigurările de sănătate, sezonierii sunt cazaţi în condiţii foarte proaste.
  • Sosirea și plecarea sezonierilor este organizată de angajatori și oamenii nu au voie să părăsească barăcile în care sunt cazați. Oamenii nu au dreptul să își aleagă pentru cine vor lucra. De fapt, ei chiar nu au nicio posibilitate să renunțe înainte de termen la contract, în cazul în care angajatorul nu respectă înțelegerile, dat fiind faptul că întoarcerea în țară este organizată la nivel central de către reprezentanții angajatorilor. Nu există, așadar, libertatea de a-și alege angajatorul.
  • Este cinic să afirmi că măsurile sunt "carantină practică în paralel cu posibilitatea de a munci", sezonierii fiind de fapt închişi în barăci, fără niciun contact cu lumea exterioară. E de fapt carantină doar faţă de populaţia din Germania. În această aşa-numită carantină nu pare să conteze că mii de oameni au călătorit fără a păstra distanţa socială şi că sute vor lucra, mânca, dormi, se vor spăla la grămadă. Cel mai mult contează ca aceşti oameni să fie ţinuţi la distanţă de populaţia din Germania.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Etichete
Comenteaza