Condiţiile din arestul Poliţiei Cluj: mărturia unui reţinut

Condiţiile din arestul Poliţiei Cluj: mărturia unui reţinut
În celula în care este închis primarul Sorin Apostu nu există toaletă. Noaptea, cei arestaţi folosesc o găleată. Mărturia exclusivă a unui fost reţinut.

Potrivit surselor ziuadecj.ro, condiţiile din arestul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Cluj sunt foarte proaste.

"Arestul este la subsol, la 4 metri sub pământ, deşi normele cer care reţinuţii să beneficieze de lumină naturală. Sunt câte patru paturi suprapuse într-o celulă. Nu există WC-uri în celulă", susţine sursa noastră.

Unul dintre cei care au fost reţinuţi pentru o noapte în arestul IPJ, unde a ajuns şi Apostu, s-a destăinuit pentru ziuadecj.ro: "E un beci. Celulele sunt foarte mici, cu patru paturi ruginite. Mă aşteptam să fie nişte gratii, dar, de fapt, e o uşă metalică, doar cu o vizetă în mijloc, pe care o deschid gardienii şi prin care comunică cu tine. Zidurile sunt vechi, de beton, foarte reci şi groase", spune sursa ziuadecj.ro.

"E întuneric, e un singur neon în faţa uşii, e mai rău decât ce vezi în filme. Vin gardienii la tine să aducă mâncare. Eu am primit ca cină o bucată albă de pâine cu nişte brânză. Dacă ai nevoie la toaletă, vin ei să te întrebe, iar dacă vrei, atunci se merge pe rând: mai întâi femeile, apoi bărbaţii". Cum procedează un deţinut dacă are nevoie să comunice ceva: "Baţi în uşă şi vin gardienii".

"Când am intrat în celulă, mi-au dat o pătură şi o pernă. M-am cuibărit, ajungi cu spatele la zid, care e foarte rece. În celulă ai un neon aprins toată noaptea. Nu ştii ce oră e, nici măcar dacă e noapte sau zi pentru că geamuri nu există", spune sursa ziuadecj.ro. În absenţa geamurilor, arestul nu are sursă de aerisire. Cum se împrospătează atunci aerul din celule? "Dacă vrei aerisire, îţi deschid gardienii vizeta de la celulă, dar vizeta e mică, de două palme. Arestul nu are sursă de aerisire, mirosul e greu pentru că nu se poate aerisi". Saltelele din arest sunt vechi, ca de câlţi, ca o vată de sticlă. Pătura e subţire. "Dimineaţa gardienii vin la tine şi, dacă vrei, te scot la plimbare sau te duc să faci duş. Gardienii sunt amabili, lor nu prea ai ce să le reproşezi", adaugă sursa ziuadecj.ro.

Deţinuţii nu au voie în cameră cu radio sau televizoare. "Au gardienii un radio şi mai auzi şi tu muzică prin uşă". Mai mult, toaletele turceşti amplasate în incintă nu au uşi decât până la un metru înălţime, pentru ca gardianul să-i poată monitoriza chiar şi în acele momente pe cei arestaţi, iar chiuveta, una singură, are o lungime de câţiva metri.

Peste noapte, arestaţii nu pot merge la toaletă şi sunt nevoiţi să folosească o găleată. Toaleta e comună, iar WC-ul e turcesc. "Intri în baie pe o uşă care nu se închide. Uşa e doar pe jumătate, o uşă batantă, ca în filmele cu cowboy. Vezi deasupra ei, îţi ajunge până la brâu", spune fostul reţinut.

Conducerea Inspectoratului de Poliţie a cerut de mai multe ori de la centru să fie modernizat arestul de la Cluj, dar nu a primit acceptul. "Cu arestul de la Cluj nu am intrat în Europa", a afirmat o sursă a ziuadecj.ro.

(D.E.)

 

Comenteaza