Consilierul judeţean declarat incompatibil a pierdut procesul cu ANI

Consilierul judeţean declarat incompatibil a pierdut procesul cu ANI
Steluţa Racolţa, consilierul judeţean găsit în stare de incompatibilitate la începutul lunii iulie 2014, a pierdut procesul împotriva raportului Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI).

Curtea de Apel Cluj a decis marţi să respingă demersul întreprins de aceasta. În continuare, Racolţa are posibilitatea să atace hotărârea prin recurs, în termen de 15 zile.

Soluţia pe scurt, citată de clujust.ro, arată că instanţa "respinge cererea de chemare în judecată formulată şi precizată de reclamanta Racolța Steluța Carmen în contradictoriu cu pârâta A.N.I. Definitivă. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare, ce se va depune sub sancţiunea nulităţii la Curtea de Apel Cluj. Pronunţată în şedinţa publică din 10 februarie 2015".

A încheiat contracte cu societăţi din subordinea CJ Cluj

Fosta PDL-istă, actuală PNL-istă în urma fuziunii celor două partide, a fost declarată incompatibilă deoarece a încheiat prin RSC Consulting, firma pe care o deţine, patru contracte de formare profesională în valoare de 32.400 lei cu societăţi sau instituţii aflate în subordinea sau sub autoritatea Consiliului Judeţean.

Printre programele implementate de societatea la care Racolţa are funcţia de director general se numără două proiecte de reintegrare profesională a şomerilor, "O şansă pentru viitorul tău", respectiv "Capitalul uman-resursa dezvoltării economice", alături de proiectul „EMC - Educaţie Medicală Continuă", desfăşurat în parteneriat cu Spitalul Clinic de Recuperare Cluj şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş.

"[Steluţa Racolţa, n. red.] s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada exercitării mandatului de consilier județean, întrucât societatea comercială la care aceasta deține calitatea de asociat și funcția de administrator a încheiat patru contracte de formare profesională în valoare totală de 32.400 lei, cu instituții sau regii autonome de interes local aflate în subordinea ori sub autoritatea Consiliului Județean Cluj ori cu societățile comerciale înființate de Consiliul Județean, încălcând, astfel, dispozițiile art. 90, alin. (1) din Legea nr. 161/2003", se arăta în comunicatul trimis de către ANI.

Racolţa şi-a susţinut nevinovăţia

La momentul respectiv, Racolţa a susţinut că n-a încălcat legea şi că va contesta în instanţă verdictul ANI, ceea ce s-a şi întâmplat.

"Mai întâi vreau să precizez că firesc ar fi fost ca cei de la ANI să-mi transmită mie mai întâi verdictul şi nu presei. Cât priveşte aşa-zisa mea incompatibilitate, aşa cum am spus şi în punctul de vedere pe care, conform legii, mi l-au cerut cei de la ANI înainte de a lua o decizie, eu consider că acele contracte de formare profesională nu intră sub incidenţa art. 90(1) din legea 161/2003, nefiind nici contracte de executare de lucrări, nici de furnizare de produse şi nici de prestare de servicii, deoarece, conform contractului de muncă, orice om are dreptul la formare profesională, drept urmare voi contesta în instanţă decizia de incompatibilitate. Eu le-am oferit punctul meu de vedere în aprilie, dacă le-a luat patru luni să anlizeze şi să ajungă la o concluzie, vă daţi seama cât de «evidentă» e incompatibilitatea mea", comenta consilierul judeţean.

Cine este Steluţa Racolţa

Steluţa Carmen Racolţa este membru al Comisiei de prognoze, programe, buget-finanţe şi relaţii internaţionale al Consiliului Judeţean Cluj, în prezent aflându-se la cel de-al doilea mandat de consilier judeţean. De profesie este inginer, însă cea mai mare parte a carierei sale profesionale şi-a desfăşurat-o în domeniul asigurărilor. Din 1993 până în 1997 a fost director de marketing şi dezvoltare la ARDAF, după care, până în 2004, a fost directorul general al societăţii.

În momentul de faţă, Racolţa este implicată în mai multe societăţi şi asociaţii cu activitate în domeniul formării profesionale. Conform declaraţiei sale de interese din 2014, pe lângă funcţia de administrator al firmei RSC Consulting, este şi preşedintele Asociaţiei Patronale a Furnizorilor de Formare Profesională din România, respectiv al ARDAF, dar şi membru în Colegiul Director al Pactului Regional de Ocupare şi Incluziune Socială PROIS Nord-Vest.

Comenteaza