Contabila care a golit conturile ADRNV, de jumătate de an după gratii

Contabila care a golit conturile ADRNV, de jumătate de an după gratii
Cosmina Druţă, contabila care a adus ADRNV în pragul falimentului, se află de aproape şase luni în arest, iar judecătorii au decis că aceasta trebuie să stea, în continuare, după gratii.

Fosta contabilă a Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord Vest (ADRNV) şi a Institutului Regional pentru Cercetare, Educaţie şi Transfer Tehnologic (IRCETT SA) nu a obţinut clemenţa judecătorilor nici la recursul care a avut loc vineri, 4 ianuarie, la Curtea de Apel Cluj. După ce Tribunalul Cluj a dispus, în 18 decembrie 2012, prelungirea arestului în cazul Cosminei Druţă cu încă 60 de zile, aceasta a atacat hotărârea la Curtea de Apel Cluj, însă fără succes.

Cosmina Druţă a fost arestată în 3 august 2012, şi a fost trimisă în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru înşelăciune, spălare de bani şi fals, prejudiciul pe care l-ar fi creat ADRNV şi IRCETT depăşind 2 milioane de euro. Femeia, în vârstă de 32 de ani, este acuzată că, folosindu-se de funcţia de contabilă, a deturnat sume uriaşe din conturile celor două instituţii şi le-a transferat, întocmind acte false, în contul firmei Vangher SRL, pe care o deţinea şi o administra împreună cu soţul ei, Vasile Naica, judecat la rândul său, însă în stare de libertate.

În urma cercetărilor, s-a aflat că Druţă a cumpărat zeci de apartamente şi 2 kilograme de bijuterii din aur din banii sustraşi, pe parcursul a doi ani, de la ADRNV şi IRCETT. În prezent, autorităţile, precum şi avocaţii părţilor vătămate încearcă să găsească soluţii pentru recuperarea prejudiciului, având în vedere că locuinţele achiziţionate din banii proveniţi din infracţiuni au fost vândute de Druţă. O variantă avansată în acest caz ar fi ca persoanele care au încheiat antecontracte de vânzare-cumpărare cu Cosmina Druţă să plătească rate ADRNV, după ce instanţa va ridica sechestrul de pe imobile iar acestea vor trece în proprietatea insituţiei prejudiciate.

 

Comenteaza