Contabila Druţă rămâne în arest, DNA merge pe urma celor 2,4 milioane de euro furaţi

Contabila Druţă rămâne în arest, DNA merge pe urma celor 2,4 milioane de euro furaţi
Contabila Cosmina Druţă, cea care a golit conturile ADRNV, aducând instituţia în pragul falimentului, va mai sta încă 29 de zile în arest, a decis Tribunalul Cluj. În acest timp, procurorii încearcă să afle unde sunt milioanele de euro sustrase de aceasta.

Cosmina Druţă a fost arestată în 3 august, la propunerea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Cluj, sub acuzaţia de înşelăciune, spălare de bani şi fals. Druţă, spun anchetatorii, a devalizat conturile Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord Vest (ADRNV) şi ale Institutului Regional pentru Cercetare, Educaţie şi Transfer Tehnologic (IRCETT SA), instituţii la care era angajată pe funcţia de contabilă. Prejudiciul dovedit este de 1,8 milioane de euro, rezultând din activitatea infracţională desfăşurată de Cosmina Druţă începând din anul 2010, însă, în urma continuării cercetărilor s-a constatat că aceasta a început să sustragă bani încă din 2009.

Astfel, paguba creată de contabilă s-ar ridica la consistenta sumă de 2,4 milioane de euro. Avocata Cosminei Druţă, Anca Iuga, a cerut ieri revocarea măsurii arestului preventiv şi înlocuirea acesteia cu interdicţia de a părăsi localitatea, însă magistraţii Tribunalului Cluj au decis că se impune menţinerea ei, în continuare, după gratii. Hotărârea instanţei a fost atacată cu recurs, care se va judeca săptămâna viitoare la Curtea de Apel Cluj.

Tot miercuri au avut loc noi audieri la DNA Cluj în acest dosar. „Ieri au fost audiate la DNA persoane despre care se presupune că ar fi ajutat-o pe Cosmina Druţă în activitatea ei infracţională. Deocamdată, din câte ştiu, nu au fost învinuite", a declarat, pentru ZIUA de CLUJ, avocatul Anatol Pânzaru, cel care reprezintă ADRNV în acest caz.

Druţă este acuzată de procurorii DNA Cluj că a transferat ilegal suma totală de 7.667.212,88 lei (1,8 milioane de euro) din conturile celor două instituţii la care era angajată în calitate de contabilă, banii ajungând la firma Vangher SRL, pe care aceasta o deţine şi o administrează împreună cu soţul ei, cercetat, la rândul său, de procurori, însă în stare de libertate. Vangher SRL administrează cafeneaua Tabu de pe strada Moţilor, iar spaţiul a fost cumpărat de Druţă din bani furaţi, acuză DNA. Din banii pe care i-a sustras, Druţă a cumpărat 35 de apartamente în Floreşti, pe care le-a vândut ulterior. În momentul în care a fost arestată, procurorii au găsit doar două apartamente nevândute de contabilă.

Procurorii încearcă să identifice posibilităţile prin care se poate recupera prejudiciul creat de contabila ADRNV, în prezent suspendată din funcţie. "Cu concursul dat de către organele de anchetă poate reuşim să aflăm pe ce firme a transferat, mai departe, banii sau în ce imobile a investit. Totul e blocat, proprit în acest moment, mă refer la conturile firmei Vangher SRL şi la proprietăţile pe care le are Cosmina Druţă. La cererea noastră s-a pus sechestru. În legătură cu recuperarea prejudiciului, încercăm să obţinem un răspuns din partea economiştilor şi apoi vedem cum procedăm", a adăugat avocatul Anatol Pânzaru.

Avocata Cosminei Druţă a mizat, în pledoaria pentru cercetarea clientei sale în stare de libertate, pe faptul că acesta şi-a recunoscut vinovăţia şi colaborează cu anchetatorii pentru recuperarea prejudiciului. Procurorii spun cu totul altceva, mai exact că Druţă şi-a recunoscut doar parţial vina şi a încercat să facă „pierduţi" banii furaţi atunci când a aflat că şefii ei de la ADRNV au sesizat nereguli în contabilitatea instituţiei. „Deşi inculpata a recunoscut că a dispus efectuarea unor tranzacţii frauduloase din conturile ADRNV şi SC IRCETT SA în perioada ianuarie 2011-iulie 2012, a afirmat în mod nereal că nu-şi mai aduce aminte dacă a făcut astfel de tranzacţii şi în cursul anului 2010. Aceste afirmaţii sunt nefondate deoarece cu ocazia percheziţiei efectuate la sediul SC Vangher SRL au fost ridicate mai multe înscrisuri olografe unde erau consemnate tranzacţiile frauduloase efectuate de inculpată, menţionând fiecare sumă de bani în parte şi data când a fost efectuată tranzacţia. Din înscrisurile respective rezultă că astfel de tranzacţii frauduloase au fost efectuate încă din 10 septembrie 2009, respectiv 5 tranzacţii şi 23 de tranzacţii în anul 2010, însumând în total suma de 3.580.000 lei. Ca atare există suspiciunea rezonabilă că activitatea infracţională a inculpatei Druţă Cosmina s-a desfăşurat pe o perioadă de circa 3 ani de zile", se specifică într-un document al Curţii de Apel Cluj, unde Druţă a făcut recurs imediat după ce a fost arestată.

Totodată, procurorii au arătat că Druţă a încercat să vândă şi ultimele imobile pe care le avea din bani furaţi: "În cursul lunii iulie 2012 după ce s-a aflat de către reprezentanţii Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord Vest de aceste nereguli, inculpata a solicitat şi a primit de la Primăria Cluj-Napoca două certificate fiscale pentru înstrăinarea imobilelor pe care le deţinea SC Vangher SRL în Cluj-Napoca, pentru ca organele de urmărire penală să nu poată dispune punerea sub sechestru a acestor imobile".

 

 

Etichete
Comenteaza