Continuă să plutească gunoaiele pe Someș

Continuă să plutească gunoaiele pe Someș

City-managerul municipiului Cluj-Napoca, Gheorghe Șurubaru, a publicat o serie de fotografii care înfățișează un Someș plin de gunoaie.

„Uitați ce am adunat din Grigorescu, cu acel baraj pe care l-am făcut noi, ca să oprească gunoaiele care vin din amonte. Uitați ce colectăm în fiecare zi de acolo! Gândiți-vă, dacă nu am avea acel baraj de cauciuc, așa mai greu cum e... Îl felicit pe domnul Șurubaru, că s-a bătut omul ăsta, săracul, să obțină toată avizele, autorizațiile, să îl pună în funcțiune. S-a spart, s-a reparat”, a declarat primarul Emil Boc, la ZIUA LIVE. 

Someșul, Gange dinspre Florești

Amintim că în iulie 2019, câțiva cetățeni au adus în atenția opiniei publice o problemă pe care autoritățile locale și cele naționale o tolerează de 25 de ani. Au făcut o plimbare cu caiacul pe Someș, de la ieșirea din Cluj-Napoca și până în Florești, în cadrul căreia au filmat munți de gunoaie pe malurile și în albia râului.

Se întâmpla cu doar câteva zile înainte de ediția din 2018 a festivalului Someș Delivery, proiect independet care provoacă și testează ideile comunității pentru integrarea râului în viața orașului Cluj-Napoca, la care invitat special a fost cel mai titrat canoist român din toate timpurile, Ivan Patzaichin. Imaginile au devenit virale pe rețelele de socializare, iar mass-media a căutat răspuns la instituțiile abilitate. 

În septembrie, primarul Floreștiului, Horia Șulea, se grăbea să anunțe igienizarea malurilor Someșului, însă acțiunea venea după ce administrația comunei a fost din nou amendată de Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa (ABAST) cu 35.000 de lei. 

Era a treia sancțiune contravențională aplicată, după un avertisment și o amendă de 75.000 de lei. Cu ocazia unei mese rotunde privind gunoaiele de pe Someș, Boc a fost întrebat cum se raportează primăria la problemă și cum a colaborat până acum cu celelalte instituții cu roluri în igienizarea Someșului.

“Despre planul autorităților locale, pot să vă spun că Apele Române au achiziționat un utilaj special care curăță malurile Someșului, din banii lor. Râul este responsabilitatea ABAST, malurile sunt ale primăriei. Pentru noi a fost un efort de câțiva ani să curățăm rampele clandestine, să curățăm malurile Someșului. Parteneriatul cu sectorul privat este esențial. Implicarea și sprijinul lor sunt esențiale pentru contractarea unui buldozer, unui utilaj, pentru cei care nu au resursele necesare”.

Edilul mai spunea: “Noi aici ne-am făcut planul pentru Cluj, Florești, Apahida, Baciu și Gilău, împreună cu ABST - cum putem să prevenim poluarea apei. În sus este o problemă de respectare a legii. Dacă sistemul de salubrizare ar funcționa, dacă legea e un numitor comun, se va diminua considerabil gunoiul”.

Comenteaza