Contractul Bechtel pentru Autostrada Transilvania a ajuns la DNA

Contractul Bechtel pentru Autostrada Transilvania a ajuns la DNA
Ministrul marilor proiecte, Dan Şova, s-a prezentat marţi la DNA pentru a da declaraţii în dosarul pierderii originalului.

Ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Naţional şi Investiţii Străine, Dan Şova, a venit ieri la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), declarând că vrea să susţină plângerea penală pe care a făcut-o ca urmare a lipsei exemplarului original al contractului cu compania americană Bechtel pentru magistrala Braşov-Borş.

Şova a spus, la intrarea în sediul DNA, că a venit să susţină personal pângerea penală, precizând că va da mai multe informaţii la ieşire. Departamentul pentru proiecte de infrastructură şi investiţii străine a depus la DNA, în 20 august, o plângere penală pentru neglijenţă în serviciu privind protecţia informaţiilor clasificate, ca urmare a lipsei exemplarului original al contractului cu americanii de la Bechtel pentru autostrada Braşov-Borş.


"Plângerea penală cere, de asemenea, ca în situaţia în care se va dovedi că faptele care au condus la lipsa/refuzul de punere la dispoziţie a acestui document îmbracă forma altei infracţiuni să se dispună atragerea răspunderii penale, după caz, pentru infracţiunea de distrugere, furt sau abuz în serviciu contra intereselor publice. (...) Aceasta a fost făcută «in rem» şi nu e îndreptată împotriva unei persoane anume, DNA fiind în măsură să cerceteze cine se face vinovat pentru lipsa exemplarului original al contractului", arăta într-un comunicat de presă departamentul condus de Şova.

Potrivit sursei citate, plângerea a fost depusă la DNA fiind vorba de o infracţiune de serviciu care poate aduce statului pagube importante, mai mari decât echivalentul a un milion de euro, ţinând cont de valoarea contractului cu Bechtel. Prim-vicepreşedintele PDL Anca Boagiu, fost ministru al Transporturilor, a anunţat la 7 august că a depus o plângere penală la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în cazul ministrului Dan Şova, acuzându-l că ascunde contractul original cu Bechtel semnat de Adrian Năstase în anul 2003 pentru a-l apăra pe fostul premier.

Anterior, Şova a susţinut că desecretizarea contractului cu Bechtel nu s-a făcut pentru că nu s-a găsit, la Ministerul Transporturilor, varianta originală. În replică, Boagiu a susţinut că documentul se află la etajul 2, camera 58. Între timp, Departamentul pentru proiecte de infrastructură şi investiţii străine a publicat unele documente declasificate referitoare la contract.

Vicepreşedintele PDL, senatorul de Cluj Alin Tişe, a precizat că demersul lui Şova arată altceva. „Atitudinea ministrului Şova arată cât de caragios şi de penibil a ajuns, dincolo de incompetenţa dovedită pe peioada întregului mandat. Deci mai întâi acest ministru se laudă că reziliază contractul iar acum spune că nu al mai găseşte. Ar trebui să plece de urgenţă pentru că România îl plăteşte în zadar", a conchis Tişe. 

Comenteaza