Controale de amploare aseară la Cluj-Napoca. Câte amenzi s-au dat pentru nerespectarea noilor restricții

Controale de amploare aseară la Cluj-Napoca. Câte amenzi s-au dat pentru nerespectarea noilor restricții

Polițiștii au acţionat, marți seară, la Cluj-Napoca, cu scopul verificării respectării noilor măsuri impuse pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus.  

Astfel, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Cluj-Napoca au acționat marți, 6 aprilie, pe raza municipiului, în special în zonele unde se pot crea aglomerări de persoane, respectiv supermarketuri, parcuri sau centre comerciale, cu scopul verificării respectării măsurilor instituite pentru împiedicarea răspândirii virusului Sars-CoV-2 și conștientizarea populației cu privire la necesitatea respectării acestora.

Prima parte a acțiunii, desfășurată în intervalul orar 18.00-22.00, a vizat verificarea respectarii măsurilor de restricționare a funcționării agenților economici după ora 18.00 și restricționarea circulației populației după ora 20.00.

În acest intervalul orar, au fost legitimate 142 de persoane și au fost oprite pentru control 71 de autoturisme. Totodată, au fost verificați 50 de operatori economici. În urma neregulilor constatate, au fost aplicate 37 de sancțiuni contravenționale, 16 dintre acestea fiind aplicate în confomitate cu Legea 55/2020. De asemenea, au fost aplicate sancțiuni pentru abateri la regimul rutier și pentru încălcarea unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice. 

În cea de-a doua etapă, desfășurată în intervalul orar 20.00-00.00, polițiștii au acționat pe principalele artere, fiind instituite filtre rutiere pe străzi precum Calea Florești, Observatorului, Oașului sau Nicolae Titulescu. Au fost legitimate aproximativ 150 de persoane și au fost verificate 124 de autoturisme. Neregulile constatate, au impus aplicarea unui număr de 30 de sancțiuni contravenționale, 9 dintre acestea fiind aplicate conform Legii 55/2020.

Incidența la Cluj-Napoca, peste 8 la mie

Incidența infectărilor cu noul coronavirus a urcat, miercuri, la 8,01în cluj-Napoca, astfel că, în municipiu, se interzice în continuare circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 20.00—5.00, și în cursul săptămânii - nu doar de vineri până duminică, magazinele se închid la ora 18.00, iar sălile de sport/fitness rămân închise. Sunt prevăzute și excepții - nu își închid activitatea - unitățile  farmaceutice, benzinăriile, operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu, precum şi operatorii economici din domeniul transportului rutier de persoane care utilizează autovehicule cu  capacitate mai mare de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul șoferului, şi cei din domeniul transportului rutier de mărfuri care utilizează autovehicule cu masa maximă autorizată de peste 2,4 tone, care îşi pot desfăşura activitatea în regim normal de  muncă, cu respectarea normelor de protecție sanitară.

Clujenii pot circula după ora 20.00 numai pentru "motive justificate" și pe baza unei declarații pe proprie răspundere ori a unei adeverințe de la angajator:

- deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;

- deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente;

- deplasări în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, și care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;

- deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori decesul unui membru de familie.

Măsurile se anulează când incidența îmbolnăvirilor cu noul coronavirus scade sub 7 la mie.

Comenteaza