Control la DGASPC și sesizarea Avocatului Poporului / Mama criminală, diagnosticată cu retard mintal

Control la DGASPC și sesizarea Avocatului Poporului / Mama criminală, diagnosticată cu retard mintal

Președintele Consiliului Județean Cluj a dispus un audit general extern la D.G.A.S.P.C. Cluj și sesizează instituția Avocatului Poporului după evenimentul tragic de sâmbătă, 6 iulie 2019, în urma căruia un copil de 9 ani a fost omorât în bătaie de către mama sa. 

Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitaţi pagina principală ZIUA DE CLUJ

Potrivit Consiliului Județean (CJ) Cluj, în acest caz, au fost luate următoarele măsuri:

1. Deoarece Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj – D.G.A.S.P.C. este o instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, în 8 iulie 2019, în regim de urgență, președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a dispus un control efectuat de Corpul de Control;

2.Menționăm faptul că nu este prima acțiune pe care Corpul de Control al președintelui o desfășoară la D.G.A.S.P.C. cu privire la disfuncționalități de sistem, din septembrie 2018 până la această dată fiind desfășurate 9 controale, o parte dintre acestea finalizate cu plângeri penale și 8 comisii de disciplină;

3. Analiza preliminară a documentelor ridicate, luni, de către Corpul de Control al președintelui indică: deficiențe generale de sistem, deficiențe care provin dintr-o legislație neclară, excesiv birocratică ce nu analizează în profunzime situația copiilor pe tot parcursul evoluției cazurilor.

4. Totodată, la acest moment, există și suspiciuni cu privire la abordarea superficială a interesului superior al copilului de către specialiștii instituției în cauză. În ultimii patru ani, conducerea DGASPC Cluj a dat deseori dovadă de tratare superficială a cazurilor, analizând hârtii, nu copii. Aceste situații au dus la destituirea directorului general în anul 2017. Decizia de destituire a fost atacată, procesul fiind și acum pe rolul instanței de judecată;

5.Documentele ridicate mai relevă faptul că psihologul de caz menționează faptul că  ,,(mama copilului) este diagnosticată cu retard mintal și tulburare de personalitate asociată cu tulburări de comportament. Doamna este încadrată în grad de handicap grav (fără însoțitor). Alte aspecte menționate: impulsivitate, toleranță scăzută la frustrare, (...) în trecut a experimentat episoade de incoerență, comportament inadecvat/agresiv, ideație suicidară.,,  Cu toate acestea, în condițiile în care mama copilului a recunoscut că aplica pedepse fizice, psihologul de caz a considerat ,,că este în beneficiul copiilor reintegrarea lor în familie,,.

6. În contextul controalelor din ultimele luni, președintele Consiliului Județean Cluj a dispus un audit general extern la D.G.A.S.P.C. Cluj, efectuat de o societate specializată neutră, audit care să releve situația clară a instituției, anume: proceduri de protecție socială, managementul de caz, personal, angajări, investiții. De asemenea, având în vedere gravitatea cazului cât și deficiențele de sistem care au dus la această situație, președintele Consiliului Județean Cluj sesizează instituția Avocatului Poporului și pune la dispoziția acesteia toate documentele necesare.

Mama a fost arestată preventiv

Tragedia a avut loc sâmbătă seara, în cartierul clujean Mărăști. Medicii sosiți la fața locului nu au putut decât să declare decesul micuțului. Luca, băiețelul de doar 9 ani omorât în bătaie de către mama sa, a fost abandonat la naştere împreună cu fratele lui geamăn şi, până la vârsta de cinci ani, a fost crescut de o familie de asistenţi maternali, lângă Cluj. Femeia care i-a născut i-a cerut înapoi pe amândoi acum 4 ani, după ce a primit de la primărie o locuinţă.  

Chinurile la care era supus băiatul, înainte să fie ucis, erau ştiute de apropiaţii familiei. Vecinii de pildă au povestit că auzeau zilnic prin ce trecea acest copil dar şi cei doi fraţi ai lui, însă niciunul nu a avut curajul să intervină ori să anunţe autorităţile. La şcoală, cei mici îşi ascundeau rănile.

Femeia de 36 de ani a crescut şi ea într-un centru de plasament şi este posibil ca traumele trăite în acea perioadă să fi condus la tragedie. În fata procurorilor, femeia a spus că l-a lovit pe cel mic pentru că a minţit-o, susţin surse din anchetă, citat de StirilePROTV. Procurorii au arestat-o preventiv pentru 30 de zile.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Loading...
Comenteaza