Controversa cailor însângerați de la circ. Fake-photo!

Controversa cailor însângerați de la circ. Fake-photo!
O persoană din Florești ne-au semnalat că animalele de la Circul Nemeth sunt tratate inuman; s-a adresat și Direcției Sanitare Veterinare. Concluziile duc însă spre o manipulare grosolană.

Circul Nemeth, care va avea spectacole - în premieră - la Florești, se află în mijlocul unor controverse. Locuitorii celei mai mari comune din țară au postat pe Facebook, inițial, fotografii cu cămile care pasc neîngrădite pe o pășune din zona central, situație care a atras un control din partea Poliției Locale.

Alți floreșteni au acuzat reprezentanții circului de rele tratamente aplicate animalelor. Din 13 iunie, România a devenit a 25-a țară din Europa care interzice folosirea animalelor sălbatice în numere de circ, tocmai pentru ca acestea să nu fie brutalizate. Fotografii cu cai legați și cu picioare însângerate au fost trimise la redacția ZIUA de CLUJ, dar și la Direcția Sanitară Veterinară (DSV).

"Cei de la Circul Nemeth nu își tratează animalele ca pe copiii lor. (...) Chiar dacă nu sunt folosite în spectacol, deși haideți să nu fim naive, au pe afiș tigru siberian și bengalez ca atracție, animalele sunt chinuite", ne-a scris pe Facebook o cititoare. Aceasta a trimis, spre demonstrație, imagini cu picioare însângerate de cai.

"Nu la noi a fost, sunt caii țiganilor. DSV a venit și a făcut verificări. Animalele noastre sunt în corturi, au mâncare și nu sunt probleme", a afirmat Emilio Robert, managerul circului.

Varianta sa a fost confirmată de Ioan Oleleu, director la DSV Cluj. "Am primit și noi fotografii, dar ni s-au trimis din greșeală și câteva imagini postate în urmă cu câteva zile, când circul nu sosise în Florești. Verificarea de la circ a arătat că animalele sunt cazate corespunzător, în corturi, și au furaje suficiente.

În plus, reprezentanții circului au făcut dovada că au trimis solicitări mai multor entități să preia animalele. Azi au apărut în Florești și niște cabaline care aparțin unor romi. Ei obișnuiesc să își lege caii de picioare. Le pun piedică, acesta este termenul folosit", a spus Oleleu.

Circul care a sosit luni la Florești și va rămâne până la finalul săptămânii are circa 60 de animale, tigri albi, aurii şi bengalezi, bivoli, iaci, cămile, lame, ponei și altele. "Animalele sălbatice vor putea fi vizitate de floreşteni, dar nu intră în spectacol", a subliniat Emilio Robert. Singurele animale care intră în spectacol vor fi caii.

Comenteaza