Coronavirusul poate ataca sistemul digestiv la fel de bine precum atacă plămânii. Ce se cunoaşte până în prezent

Coronavirusul poate ataca sistemul digestiv la fel de bine precum atacă plămânii. Ce se cunoaşte până în prezent
| Foto: mediafax.ro

Pacienţii care au Covid-19 suferă concomitent cu problemele respiratorii de simptome gastro-intestinale, cei cu simptome digestive au nevoie de mai mult timp pentru a elimina virusul.

Un studiu medical recent din Marea Britanie a demonstrat că există o conexiune între problemele pulmonare şi cele gastrointestinale în cazul pacienţilor diagnosticaţi cu Covid-19. Molecula pe care virusul o atacă este prezentă atât în plămâni cât şi în tractul nostru digestiv. Acest lucru ar putea fi în spatele unui număr semnificativ de cazuri în care pacienţii acuză simptome gastrointestinale, precum diaree, greaţă şi vărsături.

Testele de laborator au arătat că un sfert dintre pacienţi pot să nu dezvolte simptome respiratorii, dar pot prezenta simptome cauzate de tractul digestiv. Totodată, cercetătorii au legat simptomele gastrice de formele uşoare pe care Covid-19 le produce. Timpul de eliminare a virusului creşte în cazul acestora.

Analiza eşantioanelor prelevate din tractul gastrointestinal a 95 de pacienţi a identificat prezenţa virusului în esofag, stomac, duoden şi rect. De asemenea, coronavirusul a fost descoperit în aproximativ jumătate dintre probele de scaun colectate. Aceste două aspecte sugerează că tractul gastrointestinal este o altă posibilă cale de infecţie şi transmitere.

Până în prezent, o mare parte din atenţie a fost îndreptată către sălile de terapie intensivă blindate cu ventilatoare şi consecinţele respiratorii ale infecţiei cu noul coronavirus. Cu toate acestea, dacă prezentaţi simptome frecvente precum vărsături sau diaree şi nu aveţi alte explicaţii, este posibil să aveţi nevoie de ajutor specializat pentru că poate fi vorba de Covid-19.

Comenteaza