Corupţii Clujului nu scapă încă de temutul magistrat Elena Botezan

Corupţii Clujului nu scapă încă de temutul magistrat Elena Botezan
După primirea acceptului din partea CSM de a fi judecător la Curtea de Apel Cluj, toată lumea, atât „clienţii" DNA cât şi publicul clujean, se întreabă la ce secţie va activa viitorul judecător Elena Botezan, va fi la Secţia Penală, şi-i va judeca pe mulţi dintre cei pe care i-a cercetat sau va activa în domeniul civil sau administrativ.



Răspunsul l-am putea afla peste câteva zile sau cel mult săptămâni, după ce vor fi parcurse toate etapele procedurale ale numirii Elenei Botezan, ca judecător, „cu acte-n regulă" la Curtea de Apel Cluj.

Cert este un lucru, că doamna magistrat Elena Botezan şi-ar dori să-şi continue cariera impresionantă de magistrat în domeniul penal, de până acum, la Secţia Penală a Curţii de Apel.

„Evident că eu îmi doresc să activez în Secţia Penală, tinând cont şi de experienţa şi pregătirea profesională pe care o am în acest domeniu, dar decizia finală va fi a viitorilor mei colegi de la Curtea de Apel", a declarat pentru ZIUA de CLUJ, magistratul Elena Botezan, temuta şefă a DNA Cluj.

În acest moment la Curtea de Apel Cluj nu sunt locuri disponibile de judecător la Secţia Penală, ci doar la cele două secţii civile, dar acest lucru nu este un impediment în calea numirii Elenei Botezan la Secţia Penală.

Purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Cluj, judecătorul Liviu Ungur, a afirmat pentru ZIUA de CLUJ, pe acest subiect : „Colegiul de conducere al Curţii va decide unde va fi repartizată doamna Elena Botezan. Decizia va fi luată după ce vom primi Decretul Prezidenţial de numire în funcţia de judecător a doamnei Botezan. Domnia sa va putea fi repartizată la orice secţie a Curţii, tinând cont de mai multe criterii legale, cum ar fi nevoia secţiei, specializarea judecătorului, opţiunea lui şi altele".

Întrebat de ZIUA de CLUJ dacă doamna Botezan ar putea fi repartizată la Secţia Penală a Curţii de Apel, chiar dacă în acest moment locuri disponibile sunt doar la cele două secţii civile, purtătorul de cuvânt al instituţiei, judecătorul Liviu Ungur, a răspuns: „La orice secţie, inclusiv penală. Decizia va aparţine Colegiului de conducere al Curţii".

Până să ajungă judecător la instanţa supremă clujeană, Elena Botezan va trebui să mai aştepte câteva etape birocratice. După avizul CSM, dosarul administrativ este trimis spre Preşedinţia României, care trebuie să dea decretul de numire.

În data de 26 noiembrie 2014, plenul Consiliului Superior al Magistraturii a votat în unanimitate pentru transferul procurorului șef al DNA Cluj, Elena Botezan, la Curtea de Apel Cluj ca judecător.

ZIUA de CLUJ a întrebat-o pe doamna Elena Botezan ce ştie despre acest circuit al dosarului domniei sale.

„ Din câte ştiu eu, CSM a trimis documentaţia către Preşedinţia României şi se aşteaptă emiterea decretului. Din exeperienţe anterioare de acest fel, de la data avizului CSM ( n.red. 26 noiembrie 2014) şi până la emiterea decretului trec cam 20 de zile", a spus magistratul Elena Botezan.

Elena Botezan este cea care i-a anchetat și trimis în judecată pe fostul primar Sorin Apostu, pe fostul vicepreședinte al CJ Cluj, Radu Bica și pe fostul președinte al CJ Cluj, Horea Uioreanu.
Are o vechime ca procuror de peste 16 ani, indeplinind aceasta functie, succesiv, la Parchetul de pe langa Judecatoria Turda si de pe langa Judecatoria Cluj-Napoca. In 2005, a inceput sa lucreze ca procuror la DNA Cluj.

Botezan conduce Serviciul Teritorial Cluj al Direcției Naționale Anticorupție de cinci ani. Ea a preluat funcția în vara lui 2009, după ce fostul șef, Laura Oprean, a fost delegată, la propunerea lui Daniel Morar, pe funcția de procuror șef adjunct al Direcției. In 2013, cand i-a expirat mandatul de trei ani, a fost reinvestita in functie de catre Consiliul Superior al Magistraturii. Celebra procuroare mai avea doi ani de mandat la şefia DNA Cluj

 

 

 

Comenteaza