Creşte numărul virozelor respiratorii: Spitalul de Copii e plin

Creşte numărul virozelor respiratorii: Spitalul de Copii e plin
Adresabilitatea la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii a crescut în acest sfârşit de săptămână cu 25% în ceea ce priveşte virozele, iar internările au ajuns la capacitate maximă.

Numărul virozelor respiratorii este în creştere la nivelul judeţului Cluj. Astfel, în evidenţele Direcţiei de Sănătate Publică sunt 3.299 de clujeni care s-au îmbolnăvit de viroze respiratorii în săptămâna trecută, faţă de 3.144 de bolnavi câţi au fost în urmă cu două săptămâni. La nivelul judeţului, şase clujeni s-au îmbolnăvit de gripă porcină.

„Avem o creştere cu 4,2 % a numărului de viroze. Avem 3.299 de cazuri de bolnavi cu viroze respiratorii faţă de săptămâna trecută când au fost 3.144 de cazuri. De asemenea, avem o creştere a numărului de pneumopatii (viroze respiratorii care afectează laringele, traheea sau plămânii -n.red). Au fost 456 săptămâna trecută, faţă de 419 în urmă cu două săptămâni", a declarat Mihai Moisescu, directorul adjunct al DSP Cluj. Conform acestuia, săptămâna trecută a fost confirmat în Cluj un nou caz de gripă porcină. „ A fost confirmat un nou caz de gripă AH1 pandemia 2009, care este în afara pericolului. Este o formă uşoară de gripă. Avem, per total, şapte cazuri de gripă confirmate la nivelul judeţului Cluj dintre care şase sunt AH1 pandemie 2009 şi un caz de virus gripal de tip B. Primul caz de gripă AH1 a fost cu sindrom sever de insuficienţă respiratorie (care a dus şi la deces -n.red), iar restul sunt în afara oricărui pericol. Cinci dintre bolnavi sunt acum acasă, iar unul este în spital sub tratament", a explicat Moisescu. El atrage atenţia că s-ar putea să existe o evoluţie epidemică a virozelor respiratorii. „A crescut numărul de viroze în rândul populaţiei. Încă nu am ajuns la nivelul de alertă, dar dacă continuă să crească numărul virozelor, în două săptămâni, vom ajunge la nivel de alertă în sensul în care ne gândim că putem să avem o evoluţie epidemică a bolii. Cei care au avut gripă au fost cazuri de persoane nevaccinate şi din acest motiv recomand clujenilor să se adreseze medicilor de familie pentru a-şi administra vaccinul. E de dorit ca dacă avem simptomalogie pentru viroză respiratorie să ne izolăm şi să solicităm asistenţă medicală la medicul de familie în primul rând, iar în al doilea rând la medicul infecţionist. E de dorit a ne izola, să nu mergem la serviciu ca să nu fim sursă de infecţie pentru colegi şi pentru cei din mijloacele de transport", a precizat Moisescu.

La Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii s-au ocupat toate paturile ca urmare a numărului mare de bolnavi de viroze respiratorii. „În week-endul trecut am avut cu 25% mai multe cazuri de viroze respiratorii. Sunt internate mare parte dintre aceste cazuri pentru că au fost mulţi copii cu bronşite. Suntem la capacitate maximă cu internările, dar facem totul posibil ca să internăm în continuare", a declarat Călin Lazăr, directorul medical al Spitalului pentru Copii.

 

Etichete
Comenteaza