Cu "naşul" la Parchet: controlori de tren din Cluj, duşi cu poliţia la audieri

Cu
Mai multe Regionale CFR din ţară, între care şi cea din Cluj, au fost luate cu asalt ieri dimineaţă de poliţişti şi procurori, într-o acţiune de amploare în urma căreia au fost duse la audieri 81 de persoane, din care 28 au fost reţinute.

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov au emis ieri 81 de mandate de aducere pentru angajaţi de la Societatea Naţională de Transport Feroviar de Călători CFR Călători SA din Regionalele Braşov, Cluj, Craiova, Iaşi şi Bucureşti. Angajaţii duşi la audieri îndeplinesc funcţii de controlori de tren, şefi de tren, inspectori şi revizori de specialitate, a arătat procurorul Mihaela Alina Popescu, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov. Persoanele pentru care s-au emis ordonanţe de reţinere urmează să fie duse cu propunere de arestare preventivă în faţa judecătorilor.

Procurorii fac cercetări extinse faţă de angajaţi ai CFR Călători sub aspectul de abuz în serviciu, dare şi luare de mită. Conform primelor informaţii, ar putea fi vorba de o structură piramidală, în care controlorii luau bani de la călătorii fără bilet pentru ca apoi să dea o parte din sumă superiorilor lor. Ancheta procurorilor din Braşov a început de peste un an, cazul având şi suportul unor ofiţeri acoperiţi. În vizorul anchetatorilor sunt peste 200 de angajaţi ai CFR Călători.
La Cluj, la primele ore ale dimineţii, au fost ridicate ieri de poliţişti zece persoane, aflate la sediul Sucursalei Regionale de Căi Ferate Cluj. Cei zece au fost escortaţi de poliţişti şi au fost urcaţi într-un autocar, fiind transportaţi la Braşov pentru audieri. „Este o acţiune a Parchetului Braşov. De la Compania de Călători au fost ridicaţi zece oameni, e vorba de şefi de tren şi conductori. Pe numele acestora au fost emise mandate de aducere", a declarat Marius Mureşan, preşedintele sindicatului Libertatea Căi Ferate Cluj. Persoanele duse cu mandat la Braşov au declarat jurnaliştilor că nu ştiu de ce au fost ridicate.

Acţiunea de ieri a Poliţiei Feroviare, dublată de ancheta procurorilor se aseamănă cu cea în care au fost arestaţi, anul trecut, zeci de vameşi şi poliţişti de frontieră, sub acuzaţia de luare de mită. Cu toate că obiceiurile controlorilor de tren, porecliţi "naşi", de a lua bani la negru de la călătorii fără bilet sunt cunoscute, există şi voci care acuză "jocuri politice" în cazul care a devenit public ieri, după acţiunea poliţiştilor şi a procurorilor la cele cinci Regionale CFR amintite mai sus. "Este unul dintre cele mai mari jocuri murdare făcute de Poliţia Feroviară. Oamenii au fost citaţi...Directorul General a dat ordin ca aceste persoane să fie scoase de pe tură şi să ajungă la sediile regionale. Anchetatorii şi-au cerut scuze, după care li s-a înmânat un mandat de aducere. Păi...e vorba probabil de un conductor care a fost filmat luând poate 1 leu sau 5 lei. E un abuz şi se face un joc politic, se încearcă privatizarea CFR Călători", a declarat Alexandru Lorincz, preşedinte executiv al Uniunii sindicatelor libere Marfă Călători Infrastructură Braşov, pentru Realitatea TV.

Pe de altă parte, directorul CFR Călători, Ştefan Roşeanu, a arătat că aproximativ 30% dintre călători circulă fără bilet, drept urmare compania pierde anual 100-150 de milioane de lei.

 

 

Comenteaza