Cum a ajuns cazul câinelui salvat de la înec cel mai vizionat clip din istoria Clujului

Cum a ajuns cazul câinelui salvat de la înec cel mai vizionat clip din istoria Clujului
Gestul clujeanului care a salvat un câine din apele îngheţate ale Someşului Mic a făcut înconjorul lumii. Ştirea a fost relatată pe larg în publicaţii internaţionale, iar filmul salvării câinelui a fost share-uit pe reţele de socializare şi în grupurile iubitorilor de animale adunând, în cinci zile,
aproape 2 milioane de vizualizări.

Ştirea salvării câinelui din apele îngheţate ale Someşului Mic a apărut iniţial, în data de 25 martie, pe site-ul local de ştiri dejeanul.ro cu titlul "Au şi câinii eroii lor. Gestul făcut de un tânăr din Mănăstirea pentru a salva un câine de la înec VIDEO".

Mai exact, câţiva pescari au obsevat animalul care se chinuia să iasă din apa râului, dar nu reuşea din cauza unui dig înalt. Un tânăr a coborât de pe baraj, pe o bucată de beton, de unde a reuşit să ajungă la căţel. L-a apucat de ceafă şi a traversat râul printr-o zonă unde apa era mai mică. Văzându-se pe pământ şi în siguranţă, patrupedul s-a întors la salvatorii săi "mulţumindu-le".

Autorul articolului, jurnalistul Alex Prunean, a povestit pentru Ziua de Cluj cum a aflat de poveste şi ce l-a determinat să scrie despre acest subiect.

"De subiect am aflat chiar de la pescari. Nefiind siguri dacă este o urgenţă sau nu, oamenii nu au sunat direct la 112 ci m-au sunat pe mine să mă întrebe ce să facă. În timp ce vorbeam cu pescarii, m-am urcat în maşină şi am pornit înspre baraj, locuind relativ aproape. Când am ajuns acolo, băiatul respectiv cobora deja de pe baraj şi nu mai avea rost să chemăm pompierii. În general, merg la orice pont aflu, pentru că, chiar dacă din ce ţi se spune la telefon nu pare a fi o ştire, când ajungi la faţa locului se dovedeşte a fi cu totul altceva", spune Alex. 

Jurnalistul a filmat scena salvării patrupedului şi a postat clipul pe youtube. Numărul vizualizărilor "a explodat" în momentul în care a fost share-uit de reprezentanta unei fundaţii de protecţie a animalelor din Dej.

"Clipului au inceput să-i crească numărul de vizualizări în momentul în care reprezentanta unei fundaţii de protecţie a animalelor din Dej l-a distribuit în grupurile iubitorilor de animale din străinatate, în special din Germania şi Marea Britanie", a precizat jurnalistul. 

De aici nu a mai fost decât un singur pas până ce ştirea a fost preluată şi relatată pe larg în paginile electronice ale unor publicaţii internaţionale precum Huffington Post (USA) sau Daily Mail (UK).

Şi totuşi, de ce a devenit virală o ştire aparent banală? Dincolo de componenta umană a poveştii, se ştie că europenii din vest şi americanii luptă pentru drepturile şi bunăstarea animalelor: de la legi speciale, la spitale şi poliţia animalelor, la dresori şi parcuri speciale de joacă, la adăposturi moderne şi campanii de adopţie. De altfel, în 2013, jurnalistii de la Huffington Post au dedicat un articol situaţiei câinilor maidanezi din Romania, făcând apel la autorităţile române şi europene pentru a lua măsuri, în vederea soluţionării acestei probleme.

"Ştim cu toţii că cei din vestul Europei, oameni mai civilizaţi, au un respect mai mare pentru animale. Membrii fundaţiilor din domeniu luptă să schimbe mentalitatea oamenilor cu privire la câinii fără stăpân, iar acest video a fost unul dintre lucrurile de care ei aveau nevoie pentru a face asta. Cred că impresionant a fost finalul videoului, când patrupedul le-a "mulţumit" celor doi pescari, neştiind cum să se manifeste, dar rămânând acolo cu ei. Gestul câinelui a făcut toată ştirea în acest caz", a completat Prunean.

Cine e eroul de pe Someş

Nu trebuie ignorat nici tânărul care a intrat în apă după căţel. Îl cheamă Horaţiu Mureşan, are 25 de ani şi locuieşte în localitatea Mănăstirea, nu departe de baraj. În ziua cu pricina, înainte de a merge la serviciu, a mers la pescuit pe Someşul Mic. A auzit lătrăturile disperate ale unui câine şi a mers să vadă despre ce este vorba. Câţiva pescari încercau să ademeneasca animalul până la mal, dar din cauza curenţilor produşi de baraj, câinele nu putea înota spre uscat. A decis că nu e timp de pierdut şi a sărit în apă în ajutorul animalului.

Tânărul spune că nu se aştepta ca "operaţiunea de salvare" să devină virala pe internet. Câinele salvat nu are stăpân şi îşi duce veacul prin zonă. Pescarii sunt cei care îi mai dau de mâncare. În ultimele zile, din cauza sperieturii, patrupedul nu s-a mai apropiat de apă.

Citeşte şi Povestea câinelui salvat din apele Someşului a ajuns peste hotare. Clipul are peste 1 milion de vizualizări VIDEO

Comenteaza