Cum arată spaţiile artiştilor din centru vizate de o retrocedare controversată FOTO. Ce spune primăria

Cum arată spaţiile artiştilor din centru vizate de o retrocedare controversată FOTO. Ce spune primăria
ZIUA de CLUJ revine cu noi informaţii despre situaţia artiştilor plastici clujeni, care riscă să fie aruncați în stradă în urma unui caz controversat de retrocedare imobiliară.

Este vorba de două spații ale Primăriei Cluj, care erau închiriate artiştilor plastici, dar au fost retrocedate de instanţă către patru persoane, deși imobilele nu au aparţinut niciodată revendicatorilor sau familiilor lor.

Municipalitatea clujeană a fost cea chemată în judecată de cei patru reclamanţi, care au solicitat spațiile ocupate de artiști în componsație pentru un teren. ZIUA de CLUJ a cerut un punct de vedere al Primăriei Cluj-Napoca despre cum s-a ajuns în această situaţie.

„Oamenii aveau un teren de circa 2000 de mp pe strada Liviu Rebreanu, la numărul 15. Potrivit legii, acesta a fost imposibil de retrocedat deoarece pe el s-a construit o biserică. Reclamanţii, patru la număr, au făcut o cerere către primărie, de compensare a terenului respectiv cu alte proprietăţi, noi avem mii de astfel de cereri, solicitarea neprimind încă un răspuns de la noi.

Reclamanţii s-au adresat şi instanţei, cerând să oblige primăria la compensarea proprietăţii lor cu imobilele deţinute de artişti cu contract de închiriere. Oamenii au indicat instanţei că vor acele spaţii, ei au făcut şi evaluarea lor, primăria le-a oferit alte spaţii pe care aceştia le-au refuzat. Aşteptăm să se judece cererea de revizuire pe care am introdus-o noi şi vom vedea ce va decide instanţa", a declarat pentru ZIUA de CLUJ Oana Buzatu, purtător de cuvânt al primăriei Cluj-Napoca.

ZIUA de CLUJ a mai întrebat purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca cine sunt reclamanţii în această speţă. „Sunt patru persoane fizice, familia Jakab", s-a rezumat să spună Oana Buzatu.

Cele două spaţii se află în centrul oraşului. Galeria de artă este situată pe strada Iuliu Maniu, numărul 45, la doi paşi de Catedrala Mitropolitană Ortodoxă (Foto). Aici, artiştii intenţionează să deschidă chiar în perioada următoare o importantă expoziţie.

Cel de-al doilea spațiu, un atelier de sculptură, se află tot în zona centrală, pe strada Bolyai, la numerele 4-6. Reporterii noştrii l-au surprins pe sculptorul Ilarion Voinea în timp ce lucra la un bust al poetului naţional Mihai Eminescu (Foto).

Toate aceste spaţii care acum sunt prinse în procesul de revendicare au fost primite iniţial de artiştii clujeni în chirie de la primărie şi au statut de spaţii culturale. Noi, artiştii, nu am fost anunţaţi, nu suntem parte în acest proces dintre revendicatori şi primărie, am aflat de curând că există şanse să fim scoşi în stradă.

Procesul se află la Curtea de Apel Cluj, din câte am înţeles este termen în 16 februarie. Vom merge şi noi atunci acolo, vrem să aflăm cum a fost posibil ca nişte spaţii culturale aflate în proprietatea Primăriei Cluj-Napoca să facă obiectul acestui proces de revendicare. Încă nu avem foarte multe detalii. Sper să ne lămurim şi să devenim parte în proces, pentru a ne apăra drepturile", a explicat celebrul sculptor.

Atelierul în care îşi desfăşoară activitatea Ilarion Voinea ar fi fost evaluat, în cadrul procesului, la doar 43.000 de euro, susţine artistul. „Cu banii aceştia îţi iei cel mult un apartament în Apahida. Dacă revendicatorii îl obţin şi îl scot imediat la vânzare, iau pe el sute de mii de euro.

Mă întreb cum aceste persoane, patru la număr, au pus ochii - dintre toate spaţiile primăriei pe care le-ar fi putut primi în compensaţie pentru acel teren - exact pe spaţiile artiştilor din centru... E evident că vor neapărat aceste spaţii, nu altele", spune Voinea.

Sunt spaţii culturale, protejate de o hotărâre de guvern iar artiştii aveau contract de închirire cu primăria până în 2018", a afirmat şi Elena Curic, juristul Uniunii Artiştilor Plastici.

 

O viaţă dedicată sculpturii

Ilarion Voinea este absolvent al universităţii de Artă din Cluj, secţia sculptură şi autor a numeroase expoziţii personale şi de grup. Artistul a realizat peste 50 de monumente în ţară şi în străinătate, printre care „Yitzhak Rabin" (Braşov), "Monumentul Eroilor" (Bucea), "Dr. Mircea Luca" (Cluj-Napoca), "Alexandru Ioan Cuza" (Cluj-Napoca), "Dante coborând spre înălţare" (Fuenet Palmera, Spania), "George Pomuţ" (Gyula, Ungaria), "Tristan Tzara" (Sao Paolo, Brazilia), "Toaca" (Târgu Jiu).

Atelier cu „pedigree"

În atelierul de pe strada Bolyai, în care lucrează acum Ilarion Voinea, a creat în trecut şi cunoscutul sculptor, poet şi profesor universitar Virgil Fulicea, autorul statuii lui Baba Novac din faţa Bastionului Croitorilor, al bustului în bronz al lui Emil Racoviţă de pe strada Clinicilor sau al statuii lui Andrei Mureşanu, din faţa Teatrului Dramatic din Braşov.

(un articol de Mihai Moga şi Mircea Tătar)

 

Comenteaza