Cum arătau vechile cartiere ale Clujului acum 50 de ani

Cum arătau vechile cartiere ale Clujului acum 50 de ani
Cele trei cartiere erau pline de spații verzi acum cinci decenii | Foto: Amintiri despre Cluj

O fotografie postată pe grupul Amintiri din Vechiul Cluj prezintă cartierele Plopilor, Grigorescu și  Mănăștur în anul 1970.

Grigorescu se află în extremitatea vestică a orașului și este încadrat de Dealul Hoia la nord-vest, de dealul Cetățuii la nord-est și de râul Someșul Mic la sud, conform Wikipedia. Denumirea Donath provine de la ciobanul Donath, care, însoțindu-și oile, i-a descoperit pe turci la „Tăietura Turcului” și, dând de veste clujenilor, a salvat astfel orașul de atacul turcesc pe la spate. Numele Donath a fost înlocuit din anul 1960 cu cel al lui Eremia Grigorescu, general al armatei române în Primul Război Mondial și unul dintre generalii români care a condus armatele venite din Vechiul Regat în Transilvania după Marea Unire.

În anii 1960, exista o dispută urbanistică asupra axei centrale a cartierului. Se planificase ca axă principală artera de sub deal (actuala Stradă Donáth – Eremia Grigorescu – Dragalina), pe care, de altfel, circulau autobuzele (în prezent, ele circulă pe axa mediană Octavian Goga-Alexandru Vlahuță - Fântânele). Proiectantul șef al cartierului era arhitectul Augustin Presecan.

Din1965 cea mai mare parte a caselor vechiului Mănăștur au fost demolate, pentru a face loc unui mare cartier de blocuri, cel mai mare din oraș. În perioada 1965-1985 casele au fost demolate, iar pe teritoriul satului a fost dezvoltat actualul cartier. Blocurile construite aici au reprezentat locuințe funcționale pentru muncitorii de la Combinatul de Utilaj Greu. Pentru popularea sa au fost aduși oameni de la sate din întregul județ.

Până la 1895 Plopilor era o suburbie a Clujului, cu case și cu grădini. O perioadă de dezvoltare pe axa Calea Mănășturului e reprezentată de secolul XIX. În această perioadă au fost construite fabrica de bere (1878), clădirea Universitătii de Științe Agricole și Medicină Veterinară (1869) și mai multe școli. În 1914 a fost construită Biserica cu Cocoș. În deceniile 1970-1980 a fost construită în partea de nord și vest a cartierului o zonă de blocuri.

 

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza